Θα πετάξεις χαρταετό; – Μάθε τι επιτρέπεται!

Θα πετάξεις χαρταετό; – Μάθε τι επιτρέπεται!

Εννοείται πως δεν πρόκειται για μια Καθαρά Δευτέρα σαν τις άλλες. Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, προσπαθούμε να βρούμε τους εαυτούς μας, να προστατευτούμε αλλά και να κρατήσουμε μερικά (ελάχιστα) έθιμα που μας αρέσουν.

Τι sms στέλνουμε και που μπορούμε να πάμε

Όπως έχει διευκρινίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία. 

  • Οι μετακινήσεις σε καταστήματα για την προμήθεια ειδών για το σαρακοστιανό τραπέζι γίνονται με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, και μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο, γίνονται μόνο με την αποστολή sms 6 και επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
  • Για όσους θέλουν να πετάξουν χαρταετό, το έθιμο μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Διάβασε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Μας τα χαλάει ο καιρός!

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 5 το πρωί.

Ποια καταστήματα λειτουργούν

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως και κάθε χρόνο, ενώ ανοικτοί είναι οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Τα σουπερμάρκετ είναι κλειστά.

Η Βαρβάκειος Αγορά, που παρέμεινε ανοικτή μέχρι την Κυριακή, ωστόσο φέτος οι ιχθυοπώλες της αγοράς δεν έκαναν το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα.

Οδηγίες για το πέταγμα του χαρταετού

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, την προσοχή των πολιτών για το πέταγμα του χαρταετού, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ.

Επισημαίνει ότι το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

  • Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
  • Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια
  • Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια, ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter