ΟΑΕΔ: Οι άνεργοι στόχος των «γαλάζιων» golden boys

ΟΑΕΔ: Οι άνεργοι στόχος των «γαλάζιων» golden boys

Μπορεί στο προσκήνιο να βρίσκεται ο Γιώργος Στάσσης, το golden boy της ΔΕΗ, ο εκλεκτός του Κωστή Χατζηδάκη που καταστρέφει την κοινωνία μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όμως ένα άλλο golden boy αφαιμάσσει αυτήν τη στιγμή την κοινωνική πολιτική. Ο λόγος για τον διοικητή του πρώην πλέον ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει, πάλι με υπουργό τον Κ. Χατζηδάκη, να «σκοτώσει» τους ανέργους και να μεταβιβάσει την κατάρτισή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στο ενδιάμεσο κάτι θα κάνει, πάντα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και με την περιουσία του ΟΑΕΔ, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Προκάλεσε μπάχαλο

Μες στην εβδομάδα που μας πέρασε ο «άριστος» αυτός διοικητής, καίτοι τα πτυχία του όταν ανέλαβε δεν είχαν αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος, κατάφερε το ακατόρθωτο. Το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης που «τρέχει» εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία (οκτάμηνες συμβάσεις στο ευρύτερο δημόσιο) μπαχαλοποιήθηκε. «Οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 περιείχαν, εξαιτίας μηχανογραφικού σφάλματος της αναδόχου εταιρείας, ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017-2020) που υπέβαλαν αίτηση ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη με τα σωστά αποτελέσματα.

Το «χρυσό αγόρι», ακόμη ένας άνθρωπος της ΝΔ που τοποθετήθηκε σε θέση-κλειδί χωρίς οι πανεπιστημιακοί του τίτλοι να είναι αναγνωρισμένοι και θέλει να τον αποκαλούν δόκτορα, δεν έχει ευθύνες; Τυγχάνει να είναι ο πρώτος διοικητής του ΟΑΕΔ που κατάφερε να μπαχαλοποιήσει μια εμπεδωμένη διαδικασία.

Σύγκρουση με το προσωπικό

Ομως ο Σπ. Πρωτοψάλτης έχει άλλη μια θλιβερή πρωτιά: είναι ο πρώτος διοικητής στην ιστορία του ΟΑΕΔ που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί η απεργία των υπαλλήλων του οργανισμού παράνομη και καταχρηστική. Είναι επίσης ο διοικητής που έφερε ΜΑΤ για να εμποδίσει τους συνδικαλιστές να δώσουν συνέντευξη Τύπου εντός του ΟΑΕΔ για τη στοχοποίηση των ανέργων από τους Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Πρωτοψάλτη. Αναφερόμαστε στον πρόσφατο νόμο για τον ΟΑΕΔ. Οπως τότε, στο μακρινό 2020, που η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος έμπαινε στη νέα εποχή που είχαν σχεδιάσει οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης με εκτελεστικό βραχίονα τον Γ. Στάσση, έτσι και τώρα είμαστε στη νέα εποχή του ΟΑΕΔ που πλέον ονομάζεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Τη δυστοπία της νέας εποχής του ηλεκτρικού ρεύματος αρχίσαμε να τη βιώνουμε όλοι σχεδόν ένα έτος μετά τη θέσπισή της, στα τέλη του 2020. Οσα θεσμοθέτησαν εναντίον των ανέργων οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης με εκτελεστικό βραχίονα τον Σπ. Πρωτοψάλτη και προσφάτως ψηφίστηκαν στη Βουλή θα τα συναντήσουμε μπροστά μας εν ευθέτω χρόνω. Μέχρι τότε μιλάμε για τη νέα εποχή στην απασχόληση.

«Παρατηρείται, ότι τα κριτήρια για την επέλευση των κυρώσεων, τίθενται ως αντικειμενικά, χωρίς να δίδεται η δυνατότητα λήψης υπόψη τυχόν υποκειμενικών συνθηκών (π.χ. οικογενειακοί λόγοι), ενώ, περαιτέρω, δεν ορίζεται κλιμάκωση των επαπειλούμενων κυρώσεων σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης» αναφέρει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Στην πράξη έχει βγάλει ήδη αντισυνταγματική τη διάταξη (ισότητα των πολιτών) αφού οι άνεργοι τσουβαλιάζονται χωρίς κριτήρια με στόχο να μην εμφανίζονται ως άνεργοι. Είναι προφανές ότι όταν η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί ότι υπάρχουν 500.000 άνεργοι (παίζοντας στατιστικά παιχνίδια με τον μη ενεργό πληθυσμό) δεν μπορεί να χαλάει τη σούπα της αριστείας η εγγεγραμμένη ανεργία του εκατομμυρίου ανθρώπων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter