Θαλασσοδάνεια: «Χαστούκι» και από τον Άρειο Πάγο στον νόμο Μητσοτάκη που αμνηστεύει τραπεζίτες και κομματικά στελέχη

Θαλασσοδάνεια: «Χαστούκι» και από τον Άρειο Πάγο στον νόμο Μητσοτάκη που αμνηστεύει τραπεζίτες και κομματικά στελέχη

«Χαστούκι» και από τον Άρειο Πάγο στον νόμο Μητσοτάκη που αμνηστεύει τραπεζίτες και κομματικά στελέχη για θαλασσοδάνεια δισεκατομμυρίων.

Ασκήθηκε αναίρεση κατα βουλεύματος που έπαυσε τη δίωξη τόσο κατά τραπεζικών στελεχών όσο και κατά ιδιώτη, υπεύθυνο επιχειρηματικού ομίλου, καθώς δεν κατατέθηκε εντός 4 μηνών η έγκληση από την τράπεζα που έθετε ως προϋπόθεση η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προχωρήσουν ποινικά οι δεκάδες επίμαχες ποινικές δικογραφίες.

Έτσι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει τελικά αν ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός όπως έχουν ήδη αποφανθεί τρία δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών που αρνήθηκαν να τον εφαρμόσουν.

Η επίμαχη αναίρεση ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Παπαγεωργίου, και αφορά στον περιβόητο νόμο που οδηγεί στην απαλλαγή δεκάδων μεγαλοστελεχών τραπεζών, επιχειρηματιών αλλά και υπευθύνων κομμάτων για δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Πρόκειται για τον περιβόητο νόμο 4637 που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2019 και ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα (στις διοικήσεις των οποίων υπάρχουν και… διωκόμενα στελέχη).

Είναι το τέταρτο και μεγαλύτερο, καθώς προέρχεται από τον Άρειο Πάγο, ράπισμα της Δικαιοσύνης στον νόμο της αμνήστευσης καθώς έχουν προηγηθεί τρία δικαστικά βουλεύματα τα οποία με το σκεπτικο ότι ο εν λόγω νόμος είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός αρνήθηκαν να παύσουν την ποινική δίωξη για υποθέσεις τραπεζικής απιστίας όπου οι τράπεζες δεν πήγαν ποτέ να υποβάλλουν την έγκληση. Μια από αυτές τις υποθέσεις, όπως είχε αποκαλύψει το Documentonews.gr, είναι και η μεγάλη δικογραφία για τα σκανδαλώδη θαλασσοδάνεια που είχαν χορηγηθεί σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να σιγουρέψει ότι οι αγαπητοί της τραπεζίτες αλλά και εμπλεκόμενα στελέχη της δεν θα τιμωρηθούν τελικά, εν μέσω πανδημίας κορονοϊου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έθεσε κι άλλα σοβαρά και ανυπέρβλητα εμπόδια στη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας σ΄αυτές τις υποθέσεις. Προκειμένου να πετύχει πάση θυσία την αμνήστευση, μετά την επίμαχη σκανδαλώδη νομοθέτηση κι ενώ έτρεχε το τετράμηνο, εν μέσω lockdown η Κυβέρνηση πέρασε ΠΝΠ με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής που δόθηκε λόγω των κλειστών δικαστηρίων όλες οι υποθέσεις για μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε σχετικά για τα τρία βουλεύματα που εξηγούν γιατί ο εν λόγω νόμος είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός: 

Αποκάλυψη: Δικαστικό χαστούκι σε κυβέρνηση και Τράπεζες – Δεν πέρασε το ξέπλυμα για τα κομματικά θαλασσοδάνεια

Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ατιμωρησία των τραπεζιτών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter