Θανάσης Παπαχριστόπουλος: «Δεν έμαθα ποτέ να μιλώ την κομματική γλώσσα»

Θανάσης Παπαχριστόπουλος: «Δεν έμαθα ποτέ να μιλώ  την κομματική γλώσσα»

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλά στο Documento για όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, απαντώντας μεταξύ άλλων και στο αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιάνο

-Ποια τα πολιτικά σας συμπεράσματά από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019;

Πρόκειται για σύγκρουση δύο κόσμων. Ανάπτυξη χωρίς κοινωνικό κράτος δεν γίνεται κι αυτό το σχήμα αποτελεί την κυβερνητική πυξίδα. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το χρήμα πρέπει να ανακυκλώνεται σε 100 οικογένειες με την κοινωνία στη γωνία. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε βλέπω πολλά θετικά σημάδια καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

-Το σχόλιό σας για εκείνους που προέβλεπαν την περικοπή των συντάξεων;

Δεν είναι η πρώτη φορά. Στην πρώτη αξιολόγηση έλεγαν ότι δεν έβγαινε. Μετά ονειρεύονταν ότι δεν βγαίνει και η δεύτερη και όταν βγήκε ξεκίνησαν το τροπάριο του… κόφτη. Επειτα μας είπαν ότι ήρθε το τέταρτο μνημόνιο και γι’ αυτό τους ειρωνεύεται ο πρωθυπουργός. Τελευταίο τους αποκούμπι ήταν οι συντάξεις, αλλά δεν τους βγαίνει τίποτε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Κωστή Χατζηδάκη –που τον θεωρώ ευπρεπή βουλευτή– σχεδόν να τον πιάνουν κλάματα όταν ο Πιερ Μοσκοβισί είπε στην αίθουσα της Γερουσίας ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απαραίτητη αν πιαστεί ο δημοσιονομικός στόχος.

-Από τη συμμετοχή σας στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία πιστεύετε ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά πολιτικών προσώπων;

Η δουλειά μας στην εξεταστική επιτροπή είναι η ειλικρινής ανάδειξη των γεγονότων. Οταν ένα ακίνητο –ένα κόσμημα όπως το έλεγε ο Γ. Σούρλας– σαν κτίριο κοστίζει από μόνο του 200 εκατ. ευρώ, πόσο κοστίζει με εξοπλισμό και προσωπικό;

-Να φανταστώ ότι μιλάτε για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ναι. Εγώ να βάλω κι άλλα 100 εκατ. ευρώ αν και στοίχιζε μισό δισ. ευρώ. Είναι δυνατόν, λοιπόν, το νοσοκομείο να καταλήξει στην Τράπεζα Πειραιώς με τίμημα μόλις 18 εκατ. ευρώ; Γιατί ο τραπεζικός δανεισμός του «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν περίπου 94 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε απορροφήσει τα δάνεια του νοσοκομείου από την Τράπεζα Κύπρου. Ηταν μεθοδευμένη ιστορία κι αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν, θα καταλάβει ότι οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και στον πλειστηριασμό.

-Για τις αρθροσκοπήσεις;

Αυτή η διαγνωστική εξέταση σε όλες τις χώρες του κόσμου κοστίζει περίπου 300 ευρώ. Στην Ελλάδα κάποιοι φρόντισαν να στοιχίζει 1.500 ευρώ. Εκεί πρέπει να ερευνηθεί η υπουργική απόφαση που συνυπέγραψαν ο κ. Βορίδης και ο κ. Γρηγοράκος, αλλά και οι γνωμοδοτήσεις από τον τότε πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη, τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη και του τότε διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός.

-Και για το φάρμακο;

Θέλω να σας θυμίσω ότι το Lucentis, φάρμακο της Novartis για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, στοίχιζε 15 φορές ακριβότερα από το αντίστοιχο φάρμακο Avastin, άλλης εταιρείας. Είναι δυνατόν να κυκλοφορεί μόνο το Lucentis και να μην μπορεί να μπει το Avastin στη θετική λίστα; Στη Γαλλία κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες και το Avastin μπήκε στη θετική λίστα. Στην Ιταλία επιβλήθηκε πρόστιμο στη Novartis ύψους 182 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα τι έγινε; Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις με φάρμακα που δεν έμπαιναν στη θετική λίστα. Οταν οι αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της Novartis κατέσχεσαν 165 CDs. Σε αυτά λοιπόν υπήρχαν έγγραφα με το τι ζητούσε η Novartis –μέσω του κ. Φρουζή– από τους τότε υπουργούς. Και θέλω να πω το εξής: ω του θαύματος! Τα δέκα φάρμακα που ζητούσε η Novartis να μπουν στη λίστα μπήκαν. Μάλιστα, υπήρχε και ένα έγγραφο με τον τίτλο «Personal note for MoH», δηλαδή προσωπικό έγγραφο για τον υπουργό Υγείας.

Με βάση τα παραπάνω θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς αναδεικνύουμε γεγονότα. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, δεν μπορούμε να το πούμε εμείς και γι’ αυτό στέλνουμε τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

-Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των Κ. Σημίτη, Β. Μαλέσιου και Μ. Χρυσοχοΐδη για το C4I είναι προϊόν πολιτικής μεθόδευσης, όπως καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ;

Οταν υπάρχει κάτι ύποπτο κατά τη Δικαιοσύνη, τότε οι αρμόδιες αρχές πρέπει να το ελέγξουν. Τα περί μεθοδεύσεων δεν ισχύουν κι αυτό αποδεικνύεται από το τι έγινε με τις τηλεοπτικές άδειες, όταν κηρύχτηκε ως αντισυνταγματικό από το ΣτΕ το περιβόητο άρθρο 2Α. Τότε τι ήταν η Δικαιοσύνη; Κατευθυνόμενη ή όχι;

-Υπάρχουν περιθώρια πολιτικών συγκλίσεων για την αναθεώρηση έστω συγκεκριμένων άρθρων του συντάγματος;

Θέλω να πιστεύω ότι την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών θα την υπερψηφίσουν όλοι γιατί είναι κατάπτυστο. Κανείς νοήμων δεν θα πάρει το πολιτικό κόστος να πράξει το αντίθετο…

-Στις επόμενες εκλογές θα είστε υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ;

Εχω δηλώσει δημόσια ότι τη συνθήκη των Πρεσπών θα την ψηφίσω και νερό στον μύλο της διαπλοκής δεν πρόκειται να ρίξω. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και τη γλώσσα πολιτικών ισορροπιών ή κομματικής γραμμής δεν έμαθα ποτέ μου να τη μιλάω. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter