Θανατική ποινή στους 16 που είχαν πυρπολήσει τη 19χρονη Νασράτ

Θανατική ποινή στους 16 που είχαν πυρπολήσει τη 19χρονη Νασράτ

Μετά τη μαζική δημόσια κατακραυγή στο Μπανγκλαντές για τη δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας Νασράτ Τζαχάν Ραφί, η οποία τον περασμένο Απρίλιο κατήγγειλε τον διευθυντή της σχολής της για σεξουαλική παρενόχληση, δικαστήριο της χώρας επέβαλλε την εσχάτη των ποινών στους δολοφόνους της.

Πριν έξι μήνες, τους δρόμους του Μπανγκλαντές είχαν κατακλύσει αγανακτισμένοι πολίτες οι οποίοι απαιτούσαν «δικαιοσύνη για τη Νασράτ». Η 19χρονη φοιτήτρια είχε βρει φρικτό θάνατο επειδή κόντρα στην κουλτούρα της σιωπής που επικρατεί στη χώρα είχε «τολμήσει» να καταγγείλει στην αστυνομία την επαναλαμβανόμενη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί από το διευθυντή της σχολή της.

Σήμερα, μετά από μια δίκη η οποία δεν ακολούθησε το γενικό μοτίβο της εξαντλητικής κωλυσιεργίας και γραφειοκρατίας των δικαστικών αρχών, ανακοινώθηκε η απόφαση που καταδικάζει σε θάνατο τα 16 άτομα που συμμετείχαν στη δολοφονία της Νασράτ. Μεταξύ αυτών και ο διευθυντής, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία διέταξε τη δολοφονία του θύματός του μέσα από τη φυλακή όπου βρισκόταν μετά τη σύλληψή του ως υπόπτου για σεξουαλική παρενόχληση.

Η έρευνα για τον θάνατό της αποκάλυψε μια μεγάλη συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν από συμμαθητές και καθηγητές της μέχρι και τοπικοί αξιωματούχοι, που σκοπό είχε να της κλείσουν το στόμα. Αστυνόμοι φέρονται να συνεργάστηκαν με τους ενόχους με σκοπό να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για τον θάνατο της Νασράτ, τον οποίο προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως αυτοκτονία. Ωστόσο, οι ίδιοι δεν δικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία της.

Τι ακριβώς συνέβη στη Νασράτ;

Στις 6 Απριλίου, 11 ημέρες αφότου είχε «δώσει» το διευθυντή της στις αρχές επειδή την άγγιζε ανάρμοστα επανειλημμένα, η Νασράτ οδηγήθηκε στην ταράτσα της σχολής της.

Εκεί περικυκλώθηκε από τέσσερα ή πέντε άτομα που φορούσαν μπούρκες, τα οποία την πίεζαν να αποσύρει την καταγγελία της. Όταν αυτή αρνήθηκε, της έβαλαν φωτιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, οι δράστες ήλπιζαν να φανεί σαν αυτοκτονία. Ωστόσο, η κοπέλα κατάφερε να αποδράσει και να ζητήσει βοήθεια.

Γνωρίζοντας ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά, ζήτησε από τον αδερφό της να καταγράψει μια δήλωσή της στο κινητό του. «Ο καθηγητής με άγγιξε, θα παλέψω ενάντια σε αυτό το έγκλημα μέχρι την τελευταία μου πνοή», είπε και κατονόμασε κάποιους από τους δράστες της.

Τέσσερις ημέρες μετά, η Νασράτ, η οποία είχε υποστεί εγκαύματα στο 80% του σώματός της, εξέπνευσε.

Υψηλό τίμημα αν μιλήσεις

«Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση, κάποιοι από τους ενόχους έβαλαν τα κλάματα, ενώ άλλοι ωρύονταν λέγοντας ότι δεν τους απονεμήθηκε δικαιοσύνη. Ωστόσο, στο Μπανγκλαντές, είναι οι γυναίκες σαν τη Νασράτ που στερούνται συνήθως την απονομή δικαιοσύνης», γράφει ο ανταποκριτής του BBC, Άκμπαρ Χοσάν.

«Η σεξουαλική παρενόχληση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Μπανγκλαντές είναι διαδεδομένη, ενώ αν κανείς μιλήσει το τίμημα είναι υψηλό», καταλήγει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter