Θάνου στη Βουλή: Να αποσυρθεί η «φωτογραφική» και αντισυνταγματική διάταξη

Θάνου στη Βουλή: Να αποσυρθεί η «φωτογραφική» και αντισυνταγματική διάταξη

Την απόσυρση της «φωτογραφικής» διάταξης για την καθαίρεση του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε η πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Βασιλική Θάνου, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου και απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκησης.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι η διάταξη που προβλέπει το «ξήλωμα» της Επιτροπής πάσχει λόγω της αναδρομικότητας αλλά και του φωτογραφικού της χαρακτήρα. «Πιο φωτογραφική δεν θα μπορούσε να γίνει» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η αναδρομικότητα απαγορεύεται από το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και από νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η οποία και προκάλεσε τη σύνταξη της κοινοτικής οδηγίας 2019/1 που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας για την ενσωμάτωσή της από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. «Γιατί η κυβέρνηση δεν έστειλε τη συγκεκριμένη διάταξη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αποφαίνεται για αυτά τα ζητήματα και σπεύδει εν μέσω θέρους να περάσει αυτή τη διάταξη;» διερωτήθηκε η κα Θάνου.

Επισήμανε δε ότι η αναδρομικότητα που προβλέπει η ρύθμιση δεν είναι συνταγματικά ανεκτή, καθώς θίγει την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα των Ανεξάρτητων Αρχών. Προς επίρρωση των λεγόμενών της αναφέρθηκε σε εν εξελίξει έρευνες της Επιτροπής, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσουν σημαντικά αν δεν παραγραφούν. «Άρα, πλήττεται το δημόσιο συμφέρον» συμπέρανε και χαρακτήρισε νομικά και λογικά αβάσιμη η κριτική που δέχεται περί «κομματικού προσώπου», αφού κανείς δεν αμφισβήτησε την «αμεροληψία και την αντικειμενικότητά» της.

«Ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη, να τεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ασχολείται με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/1 ή να οριστεί μεταβατική διάταξη για τα υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter