«Θαύμα» Μητσοτάκη, εξαφάνισε την ανεργία

«Θαύμα» Μητσοτάκη, εξαφάνισε την ανεργία

Τα αλήστου μνήμης Greek statistics είναι πάλι εδώ

Μοιάζει με θαύμα που έρχεται να επιβεβαιώσει το παλιό αφήγημα περί τεμπέληδων Ελλήνων. Μέσα στην κρίση που γέννησαν τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού σταμάτησαν να θέλουν να εργαστούν. Για την «ανεξάρτητη» Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) περισσότεροι από 200.000 μισθωτοί προτιμούν το ραχάτι. Προσπαθεί λοιπόν να μας πείσει ότι στη διάρκεια του εαρινού lockdown η ανεργία έπεσε σε σχέση με το 2019:

• Τον Μάρτιο κατά 3,7% (από 18,1% σε 14,4%).

• Τον Απρίλιο κατά 2% (από 17,5% σε 15,5%).

• Τον Μάιο κατά 0,2% (από 17,2% σε 17%).

Από την άλλη, οι ροές απασχόλησης δείχνουν σε σχέση με πέρσι απώλεια:

• Τον Μάρτιο 85.276 θέσεων απασχόλησης.

• Τον Απρίλιο 103.690.

• Τον Μάιο 72.309. Συνολικά μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020 δημιουργήθηκαν μόλις 5.826 νέες θέσεις απασχόλησης έναντι 265.059 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Αρα 259.233 λιγότερες σε

σχέση με πέρυσι. Ο δείκτης ανεργίας όμως κινείται πτωτικά σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. Πρόκειται για θαύμα ή για την πλήρη επιβεβαίωση του δόγματος «οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα»;

Κάτι μας κρύβει η ΕΛΣΤΑΤ

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του «θαύματος» για να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για το ξεπούλημα των επιστημόνων στις υπηρεσίες μιας κυβέρνησης που αρέσκεται να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των θέσεων εργασίας που χάθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2020 αφορά την εποχική απασχόληση. Τι έκανε λοιπόν η «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ; «Πάρκαρε» μεγάλο ποσοστό από τους εποχικά εργαζόμενους στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εργαστούν, π.χ. νοικοκυρές, εισοδηματίες κ.λπ.).

Καταγράφεται έτσι αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού σε σχέση με πέρυσι:

• Τον Μάρτιο κατά 173.254.

• Τον Απρίλιο κατά 133.523.

• Τον Μάιο κατά 205.247. Αυτή η ραγδαία αύξηση από χρονιά σε χρονιά ουδέποτε έχει καταγραφεί από το 1981 που η ΕΛΣΤΑΤ καταμετράει την ανεργία. Ακόμη και στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας που λόγω των μνημονιακών μέτρων η ανεργία είχε πάρει την ανιούσα στερώντας ελπίδα για εξεύρεση εργασίας, δεν υπήρξε τέτοια αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού.

Πώς έγινε το θαύμα

Ας δούμε πώς περιέβαλαν με επιστημονικό περιτύλιγμα το «θαύμα». Η ΕΛΣΤΑΤ οφείλει να είναι εναρμονισμένη με τις διατάξεις του κανονισμού 577/1998 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο άρθρο 3 (στοιχείο ζ) που αφορά την αναζήτηση της απασχόλησης θα πρέπει οι ερευνητές να ερευνούν αν το άτομο αναζητά ή όχι απασχόληση και αν έχει επιθυμία ή όχι προς απασχόληση. Εδώ πάτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές (προφανώς εκτελώντας εντολές). Είναι προφανές ότι σε συνθήκες εγκλεισμού ο εποχικά εργαζόμενος δεν μπορεί να αναζητήσει εργασία (ειδικά όταν όλα τα τουριστικά καταλύματα είναι κλειστά) ούτε βέβαια μπορεί να έχει επιθυμία προς εργασία (όλα κρίνονται στον τρόπο που θέτεις την ερώτηση). Ωστόσο, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, οι ερευνητές «ξέχασαν» να θέσουν και το (υποχρεωτικό από τον κανονισμό) ερώτημα που αφορά τους λόγους για τους οποίους το άτομο δεν αναζητά απασχόληση. Αφού λοιπόν οι «ξεχασιάρηδες» ερευνητές απάλειψαν την καίρια ερώτηση, ήταν εύκολο να καταταγούν όλοι αυτοί, που βέβαια είναι οικονομικά ενεργοί, στον μη ενεργό πληθυσμό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πραγματοποιήσει άλλο ένα θαύμα κατά τη διακυβέρνησή του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter