Θαύμα! Το δημόσιο πληρώνει…

Θαύμα! Το δημόσιο πληρώνει…

Ανάσα_x000D_
για την πραγματική οικονομία και την αγορά αποτελεί η μείωση στις ληξιπρόθεσμες_x000D_
οφειλές του δημοσίου προς τους φορολογουμένους αλλά και προς τις επιχειρήσεις,_x000D_
με τις καθαρές οφειλές να περιορίζονται σε 2,7 δισ. ευρώ για τον Απρίλιο από_x000D_
3,4 δισ. ευρώ που ήταν για τον προηγούμενο μήνα. 

Στόχος είναι ο «μηδενισμός» των οφειλών μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Με δεδομένες της συνθήκες ασφυξίας στις οποίες κινείται η αγορά στα μνημονιακά χρόνια, η ολοκλήρωση του προγράμματος και το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης συνιστούν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους πολίτες, είτε συνταξιούχοι είναι αυτοί είτε απλοί φορολογούμενοι που περιμένουν την επιστροφή φόρου για να καλύψουν δικές τους ανάγκες είτε επιχειρήσεις που δημιουργούν εικονική ρευστότητα, γυρίζοντας τις επιταγές από μήνα σε μήνα.

Μειώθηκαν οι οφειλές

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πληρωμές του δημοσίου σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ανήλθαν σε σχεδόν 120 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία κατευθύνθηκαν για την πληρωμή συντάξεων αλλά και για την επιστροφή φόρων στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τον Μάρτιο το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων διαμορφωνόταν σε 3,4 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο έγιναν επιπλέον πληρωμές κατά;;;;;; 700 ευρώ, μειώνοντας τα φέσια που παρήγαγε το δημόσιο στα 2,7 δισ. ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ είναι στο τέλος Αυγούστου να μην υπάρχει καμία αίτηση επιστροφής φόρου με εκκρεμότητα άνω των 90 ημερών, ενώ αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών έχουν σημειώσει ότι στόχος είναι ο μηδενισμός του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου εντός του καλοκαιριού.

Κίνδυνος να χαθεί 1 δισ.

Αλλωστε στον δρόμο για το «χτίσιμο» του μαξιλαριού ρευστότητας, η πορεία συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και η απρόσκοπτη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελούν τα βασικά κριτήρια αποδέσμευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ εντός Ιουνίου. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον περασμένο Απρίλιο. Βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκκαθαρίζονται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των χρημάτων από το πρόγραμμα σε ποσοστό τουλάχιστον 1 ευρώ ιδίων πόρων για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνεται από τους πιστωτές της χώρας. Πλέον η κυβέρνηση έχει προθεσμία για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου, διαφορετικά το ποσό θα χαθεί. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μάλιστα, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η υποδόση του ενός δισ. ευρώ να εκταμιευθεί όχι στο σύνολό της αλλά σε δόσεις.

Πάντως, μέσα στο επόμε νο διάστημα, όπως αναφέρουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πατήσει γκάζι, πληρώνοντας 675 εκατ. ευρώ στους φορολογουμένους είτε ως επιστροφή φόρου είτε ως επιστροφή ΦΠΑ (π.χ. αν πρόκειται για εξαγωγική επιχείρηση) και 1,3 δισ. ευρώ μέσω των ασφαλιστικών ταμείων σε προμηθευτές υγείας (π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες, επιχειρήσεις υγείας ή προμήθειας μηχανημάτων υγείας). Στη δεύτερη περίπτωση, όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΓΛΚ, διαπιστώνεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διότι το ΓΛΚ μπορεί άμεσα να πιστώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορέων, δηλαδή περιφειρειών ή δήμων, αλλά η όλη διαδικασία της πληρωμής των προμηθευτών κολλάει στην τοπική αυτοδιοίκηση εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν.

900 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις πλησιάζουν τα 900 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 900 εκατ. ευρώ που ανέρχονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, για τα 734 εκατ. ευρώ καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση για την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, 60.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ενώ 4.000 επιχειρήσεις περιμένουν μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο μέσος χρόνος επιστροφής των σχετικών ποσών από το δημόσιο σε μια επιχείρηση είναι 357 ημέρες, δηλαδή ένας χρόνος! Στο διάστημα αυτό η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει τον εισοδήματος, ενδεχομένως ΕΝΦΙΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τα λειτουργικά της έξοδα (ΔΕΚΟ και μισθούς). Το πιθανότερο είναι αυτή η επιχείρηση να καθυστερήσει να πληρώσει τους εργαζομένους, να καθυστερήσει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και εντέλει να καταλήξει να είναι ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου. Το επόμενο βήμα είναι η επιχείρηση να καταστεί προβληματική και να ενταχθεί στη ρύθμιση των δώδεκα δόσεων για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο.

Και συμψηφισμοί

Το επόμενο και κρίσιμο ζητούμενο είναι ο συμψηφισμός των οφειλών στην εφορία με τις επιστροφές φόρου, κάτι που προς το παρόν δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση προκειμένου να μην διακυβευτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πάντως για επιστροφές φόρου ή την πληρωμή φορέων μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ δεν χρειάζονται γραφειοκρατία, υπογραφές και… «χαρτιά» ξεκαθαρίζουν από το ΥΠΟΙΚ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter