Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Ποια θεωρούνται «ύποπτα» κρούσματα

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Ποια θεωρούνται «ύποπτα» κρούσματα

Διευκρινίσεις και οδηγίες για τα συμπτώματα σύμφωνα με τα οποία χαρακτηρίζονται «ύποπτα» ή «πιθανά κρούσματα» της ευλογιάς των πιθήκων εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με ενημέρωση των ειδικών του Οργανισμού προς τους επαγγελματίες Υγείας, ύποπτο κρούσμα είναι συμβατό με την ακόλουθη κλινική εικόνα:

-Οξεία έναρξη νόσου με πυρετό >380 C,

-έντονο πονοκέφαλο,

-λεμφαδενοπάθεια,

-οσφυαλγία/ραχιαλγία,

-μυαλγίες και

-έντονη κακουχία, ακολουθούμενο από την εμφάνιση εξανθήματος (1-3 μέρες μετά), που συνήθως ξεκινά από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό, παλάμες πέλματα.

Πιθανό κρούσμα από την άλλη θεωρείται άτομο που πληροί τα κλινικά κριτήρια και συνδέεται επιδημιολογικά με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα πληροί τα κλινικά κριτήρια και είναι επιβεβαιωμένο εργαστηριακά με:
– Απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια.
– Ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα.
– Ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους, με την προϋπόθεση απουσίας έκθεσης σε άλλο ιό της οικογένειας orthopox-ιών.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

-Πυρετός
-Κεφαλαλγία
-Μυαλγίες
-Οσφυαλγία
-Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
-Ρίγος
-Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά των πιθήκων: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί παρά την αύξηση των κρουσμάτων – Ήπια νόσος που μεταδίδεται δύσκολα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter