Οδηγίες για επίσπευση δικών που έμειναν πίσω από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Οδηγίες για επίσπευση δικών που έμειναν πίσω από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Οδηγίες προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας με σκοπό, αρχικά, τον έλεγχο της διαχείρισης του όγκου των εκκρεμών ποινικών δικογραφιών που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναστολών εκδίκασης των προσδιορισμένων ποινικών υποθέσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

 «…Οι αλλεπάλληλες αναστολές εκδίκασης των προσδιορισμένων ποινικών υποθέσεων λόγω της πανδημίας αύξησαν σημαντικά τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών ποινικών δικογραφιών στις εισαγγελίες και στα δικαστήρια της χώρας, επιτείνοντας, αναπόφευκτα, την, αληθώς από δεκαετιών παρατηρούμενη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, προβλήματος σύνθετου, η αντιμετώπιση του οποίου δεν μπορεί να είναι άμεση και δεν επιτυγχάνεται με μέτρα αποσπασματικά, με λύσεις εμβαλωματικές, με μεγαλόστομες λεκτικές διακηρύξεις ή με μετάθεση ευθυνών. Οφείλεται προεχόντως σε διαχρονική πολύπλευρη αδράνεια, που από τη δική του σκοπιά ο νομικός κόσμος στο σύνολό του πρέπει να αντιδράσει συμβάλλοντας στην απομείωση  της διάστασης του προβλήματος. Το κύρος άλλωστε του ποινικού δικονομικού δικαίου και των βασικών αρχών που αναδύονται απ’ αυτό έχουν ως πλαίσιο τη βούληση και ως όριο την ανοχή του νομικού κόσμου. Στην κοινή προσπάθεια πρέπει να αναδεικνύεται και να εκτιμάται προσηκόντως και η συνεισφορά των δικαστικών γραμματέων, η υποστήριξη των οποίων στη διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης θεωρείται αυταπόδεικτη».

Ο Β. Πλιώτας με την επίκληση της παραδοχής ότι αναμφισβήτητα και στο χώρο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης τέθηκαν σε δοκιμασία από την πανδημία θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής ποινικής δίκης, όπως η αρχή του σεβασμού και της προστασίας του ανθρώπου και η αρχή της ταχείας διεξαγωγής της δίκης καλεί του εισαγγελείς της χώρας να εντείνουν στο έπακρο την υπηρεσιακή τους δραστηριότητα ώστε, κατά το δυνατόν, να επιτευχθεί «ανεκτός ρυθμός στη δικαστική λειτουργία και να αποτρέπεται κάθε δικονομική ή άλλη αστοχία».

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter