«Οδηγούν τον Γιάννη Μιχαηλίδη στο σακάτεμα του» – Τι λένε στο Documentonews.gr ο δικηγόρος, η γιατρός, η σύντροφος και ο φίλος του Νίκος Ρωμανός

«Οδηγούν τον Γιάννη Μιχαηλίδη στο σακάτεμα του» – Τι λένε στο Documentonews.gr ο δικηγόρος, η γιατρός, η σύντροφος και ο φίλος του Νίκος Ρωμανός

Την 50η ημέρα απεργίας πείνας, διανύει ο αναρχικός κρατούμενος, Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας εδώ και σχεδόν τρείς εβδομάδες με την κατάσταση της υγείας του καθημερινά να χειροτερεύει.

Ο 34χρονος κρατούμενος, πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για υφ’ όρων απόλυση, (σ.σ. έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση), ωστόσο το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας του έχει αρνηθεί εις διπλούν το αίτημα, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη  6 Ιουλίου υπήρξε απορριπτική εισαγγελική πρόταση ως απάντηση στην έφεση του συνηγόρου του απεργού πείνας στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, μετά και το δεύτερο δικαστικό «όχι», ενώ αναμένεται σε άγνωστό χρόνο η απόφαση.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες απεργίας πείνας, ο Γιάννης Μιχαηλίδης είναι εξαιρετικά καταβεβλημένος, και έχει χάσει μεγάλο ποσοστό του σωματικού του βάρους με αποτέλεσμα η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα όργανά του αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το συκώτι να παρουσιάζει σοβαρές πιθανότητες για μόνιμη βλάβη, ενώ παράλληλα υπάρχει ο φόβος μιας ενδεχόμενης εσωτερικής αιμορραγίας.

«Η δικαιοσύνη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι εκδικητική»

«Σήμερα, 11 Ιουλίου, ο Γιάννης Μιχαηλίδης συμπληρώνει 50 μέρες απεργίας πείνας διεκδικώντας αυτό που δικαιούται, δηλαδή να αποφυλακιστεί και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του υπό όρους. Η δικαιοσύνη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι εκδικητική, σωφρονισμός δεν σημαίνει επ’ αόριστον κράτηση και εξόντωση», σημειώνει μιλώντας στο Documento ο δικηγόρος του Γ. Μιχαηλίδη, Γιώργος Κακαρνιάς και προσθέτει:

«Θέλω να ελπίζω ότι οι δικαστές του εφετείου Λαμίας θα δείξουν τα αντανακλαστικά, τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία που απαιτούνται και θα δώσουν την λύση ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του Γ. Μιχαηλίδη και να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του».

«Ιδιότυπος βασανισμός, επιβλαβής για τον απεργό»

Η προσωπική του γιατρός, Διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, Γενική ιατρός, Εντατικολόγος, Αναισθησιολόγος, Παντελία Βεργοπούλου, κάνει λόγο, μιλώντας στο Documento, για έναν «ιδιότυπο βασανισμό», που υφίσταται ο Γ. Μιχαηλίδης αλλά και για «εξαιρετικά κρίσιμο σημείο» στο οποίο βρίσκεται πλέον η υγεία του απεργού, ενώ αναφερόμενη στις συνθήκες κράτησης αναφέρει ότι «επιβαρύνουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει». Η ίδια μάλιστα καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν της επετράπη «η κλινική εξέταση εκ του σύνεγγυς» και πως «η συνεχής παρουσία του αστυνομικού καταργούσε το δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο».

Συγκεκριμένα η Π. Βεργοπούλου αναφέρει ότι «ο κ.  Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται στην 50η ημέρα απεργίας πείνας και από τις 15/6  νοσηλεύεται στο ΓΝ Λαμίας. Η υγεία του βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Η απειλή για τη ζωή του είναι πλέον μεγάλη καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες αιματολογικές εξετάσεις τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν πέσει τόσο κάτω από το φυσιολογικό όριο οδηγώντας σε  ανοσοανεπάρκεια. Τα αιμοπετάλια έχουν επίσης πολύ χαμηλές τιμές  κι η Θρομβοπενία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και απειλητικές αιμορραγίες. Καταγράφεται διαταραχή του ήπατος και  υπασβεστιαιμία.

Τα σημάδια ισχαιμίας μυοκαρδίου είναι εμφανή καθώς κλινικά ο απεργός αναφέρει ότι στην παραμικρή προσπάθεια αισθάνεται οξύ προκάρδιο άλγος. Επιπλέον, αισθάνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο έντονο πόνο στον αριστερό νεφρό, ενώ δηλώνει πως πάσχει από συνεχείς διαταραχές ύπνου. Οι θεράποντες ιατροί ενημέρωσαν τον ίδιο πως κινδυνεύει πλέον από βαριά οστεοπόρωση.

Οι συνθήκες κράτησης του επιβαρύνουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Γιάννης. Βρίσκεται πλήρως απομονωμένος σε ένα κελί χωρίς παράθυρο, εκτός από έναν μικρό φεγγίτη και χωρίς τηλεόραση, παρόλο που από το ψυχιατρικό πόρισμα δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα. Η περιορισμένη επικοινωνία με τους οικείους του, το δικηγόρο και τη γιατρό του τον απομονώνει ακόμα περισσότερο και αφαιρεί τη δυνατότητα στήριξης, φροντίδας και παρακολούθησης. Μάλιστα ακόμα και στην προσωπική του γιατρό δεν επετράπη η κλινική εξέταση εκ του σύνεγγυς ενώ η συνεχής παρουσία του αστυνομικού καταργούσε το δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα είδος ιδιότυπου βασανισμού, είναι επιβλαβή για τον απεργό, του επιφέρουν πρόσθετο άγχος και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση του οργανισμού του. Συμβαίνουν μέσα στο χώρο ενός νοσοκομείου όπου πρέπει δεοντολογικά και ηθικά να μην παραβιάζονται οι κανόνες νοσηλείας και να παρέχονται σε όλους τους ασθενείς οι ίδιες αξιοπρεπείς συνθήκες».

«Το να βλέπεις τον σύντροφο σου να λιώνει, διεκδικώντας τα αυτονόητα είναι εξοργιστικό»

Από την πλευρά της η σύντροφος του Γ. Μιχαηλίδη, Δήμητρα Βαλαβάνη σε δηλώσεις της στο Documento, υπογραμμίζει ότι «το να βλέπεις να καταπατούνται τα κοινωνικά δικαιώματα ενός ασθενή που χρήζει συνεχούς φροντίδας είναι σίγουρα λυπηρό. Το να βλέπεις να καταπατούνται τα πολιτικά δικαιώματα ενός φυλακισμένου γιατί απλά εκείνος δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπεια του και τον κώδικα αξιών του είναι σίγουρα άδικο. Το να βλέπεις όμως τον σύντροφο σου να λιώνει μέρα με τη μέρα, διεκδικώντας τα αυτονόητα είναι μόνο εξοργιστικό. Τη στιγμή μάλιστα που παρακολουθείς παράλληλα να απελευθερώνονται αμετανόητοι δολοφόνοι. Ο δολοφόνος του Αλέξανδρου, Επαμεινώνδας Κορκονέας είναι στο σπίτι του. Ο δολοφόνος του Ζακ, Αθανάσιος Χορταριάς μετά από μόλις 2 μήνες φυλακής, επίσης. Ο αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης μετά από 9 χρόνια φυλακής, 50 ημέρες απεργίας πείνας, με στόχο την αποφυλάκιση, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις για αυτήν, ρισκάρει τη ζωή του για την ελευθερία που δικαιούται εδώ και 7 μήνες. Την ελευθερία που του στερούν δικαστές και εισαγγελείς, με μοναδικό σκεπτικό ότι δεν έχει σωφρονιστεί».

Η ίδια κλείνοντας σημειώνει πως «απέναντι στην ιστορία πάντως, δηλώνω με βεβαιότητα πως ο Κορκονέας θα ξανά σημάδευε την καρδιά του Αλέξανδρου και ο Χορτιαριάς θα ξανά κλωτσούσε το κεφάλι του ετοιμοθάνατου Ζακ».

«Το εφετείο της Λαμίας οδηγεί τον Γιάννη με μαθηματική ακρίβεια στο σακάτεμα του»

«Σήμερα ο Γιάννης βρίσκεται κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο – κελί του νοσοκομείου Λαμίας. Η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη σύμφωνα και με τις γνωματεύσεις των ιατρών που τον παρακολουθούν. Το καθεστώς κράτησης που του έχει επιβληθεί είναι απαράδεκτο καθώς δεν μπορεί να έχει ούτε μια τηλεόραση να ενημερώνετε για τα στοιχειώδη με το προβοκατόρικο επιχείρημα ότι υπάρχει φόβος “αυτοκτονίας από τα καλώδια της”», λέει στο Documento, ο φίλος του Γιάννη Μιχαηλίδη, Νίκος Ρωμανός και προσθέτει πως:

«Το Εφετείο της Λαμίας, το Εφετείο που αποφυλάκισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον αμετανόητο μπάτσο – δολοφόνο Κορκονέα, οδηγεί τον Γιάννη με μαθηματική ακρίβεια στο σακάτεμα του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς προκλητικών αποφάσεων από την μεριά της Αστικής Δικαιοσύνης με τις αποφυλακίσεις του Φιλιππίδη, του Κορκονέα, του Χορταριά, την απαλλαγή των Λεβέντηδων της Coca Cola. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά ένας αναρχικός απεργός πείνας διεκδικεί την αποφυλάκιση του την οποία δικαιούται με βάση τους νόμους τους. Διεκδικεί να σταματήσει να εφαρμόζεται σε βάρος του ένα καθεστώς προληπτικής κράτησης, που παρατείνει την φυλάκιση του όχι για αυτά τα οποία έκανε αλλά για αυτά που η αστυνομία σκέψης της Αστικής Δικαιοσύνης σκέφτεται ότι ίσως κάνει. Ο λόγος που γίνεται αναφορά σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι για να κάνουμε σαφές πως η Αστική Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, βλέπει καθαρά μέσα από τα γυαλιά που φοράει. Τα γυαλιά της ταξικής μεροληψίας, της υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων που εκπροσωπεί ως μηχανισμός του κράτους. Της συγκάλυψης και της επιβράβευσης όλων των παιδιών του συστήματος που ξεφεύγουν αναίμακτα από τα δίχτυα της».

Τέλος, ο Νίκος Ρωμανός υπενθυμίζει την κινητοποίηση της Πέμπτης και καλεί τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτή ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Γ. Μιχαηλίδη, «την Πέμπτη στις 19.00 στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – πορεία αλληλεγγύης στον Γιάννη. Δεδομένων των συνθηκών και της κατάστασης που επικρατεί πρέπει να αποτελέσει την κορύφωση του κινήματος αλληλεγγύης στον απεργό πείνας ο οποίος παλεύει με οδόφραγμα το σώμα του για την αποφυλάκιση του. Η παρουσία όλων εκεί είναι επιβεβλημένη γιατί όπως έγραφε και ο Γιάννης. Ο αγώνας για την ελευθερία του ενός είναι αγώνας για την ελευθερία όλων .

Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Μιχαηλίδης είχε καταδικαστεί για  απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού σε ένοπλη συμπλοκή με την αστυνομία στην Πεύκη και για φυσίγγια που βρέθηκαν σε σπίτι φίλου του. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί εις διπλούν, ως μέλος της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά είχε αθωωθεί, πράγμα που εντέχνως παραλείπεται να διευκρινιστεί από την πλειοψηφία των ΜΜΕ που αναφέρεται παραπλανητικά σε αυτόν ως «μέλος» της οργάνωσης και ως «τοξοβόλο του Συντάγματος», προσωνύμιο που του αποδίδεται καθώς είχε συλληφθεί – και αφεθεί ελεύθερος-  το 2011 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, επειδή σημάδευε τη Βουλή με τόξο, το οποίο ωστόσο ήταν ψεύτικο και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε κίνδυνο.

Ο ίδιος, είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας το 2019 όταν η αρμόδια εισαγγελέας έβαλε βέτο στις εκπαιδευτικές άδειες που λάμβανε κανονικά επί ενάμιση χρόνο, προκειμένου να φοιτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Όταν συνελήφθη και πάλι από την αντιτρομοκρατική στις αρχές του 2020, ζήτησε τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό για εκπαιδευτικούς λόγους, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter