Οδός Λέοναρντ Κοέν – Η Ύδρα τιμά τον μεγάλο τροβαδούρο (Photos & Video)

Οδός Λέοναρντ Κοέν – Η Ύδρα τιμά τον μεγάλο τροβαδούρο (Photos & Video)

Ο δήμος της Ύδρας διοργανώνει διήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του Καναδού συγγραφέα, ποιητή, συνθέτη και τραγουδιστή Λέοναρντ Κοέν στις 10 και 11 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα δοθεί το όνομα του συνθέτη στο δρόμο που έζησε και είχε το σπίτι του.

Παράλληλα, το Διεθνές Φόρουμ Φίλων του καλλιτέχνη στο δήμο της Ύδρας, έκανε δωρεά ένα πέτρινο κάθισμα, για να τιμήσει τον τραγουδοποιό, που θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διημέρου.

Το Σάββατο στις 10 Ιουνίου θα γίνει και συναυλία στο λιμάνι, με ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο του Κοέν, από την ερμηνεύτρια Τέρη Βακιρτζόγλου, η οποία θα πει και δικά της κομμάτια από το δίσκο της Qualia.

Ο Λεονάρντο Κοέν λάτρευε το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1960, λίγες μέρες μετά τα 26α γενέθλιά του, αγόρασε σπίτι στην Ύδρα. Του κόστισε 1500 δολάρια και το πλήρωσε με τα χρήματα που του είχε αφήσει η γιαγιά του.

«Ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που έκανα ποτέ στη ζωή μου», είχε αναφέρει ο Λεονάρντο Κοέν σε συνέντευξή του.

Το σπίτι ήταν παλιό και δεν είχε ηλεκτρισμό, υδραυλικά και νερό. Παρ’ όλα αυτά ο Κοέν είχε ξετρελαθεί με τη θέα, τους ανθρώπους και τη ζωή στην Ύδρα, που λειτουργούσαν για αυτόν ως πηγή έμπνευσης.

Εκεί δημιούργησε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Στον τρίτο όροφο του σπιτιού είχε φτιάξει δωμάτιο μουσικής.

«Το σπίτι έχει μια τεράστια βεράντα που κοιτάζει ένα δραματικό βουνό και πολλά λευκά σπίτια να λάμπουν πάνω του. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και δροσερά, με βαθιά παράθυρα σε χοντρούς τοίχους. Υποθέτω ότι πρέπει να είναι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, και συχνά σκέφτομαι πόσες γενιές ναυτικών έχουν ζήσει εδώ. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, αλλά αν ξεκινήσω από τώρα, σε μερικά χρόνια θα είναι ένα μέγαρο. Ζω σε έναν λόφο και σκέφτομαι πως η ζωή παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όλη τη μέρα ακούω τις φωνές των μικροπωλητών που περνούν από κάτω και οι φωνές τους είναι τόσο μουσικές. Σηκώνομαι κάθε μέρα στις επτά και εργάζομαι μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί είναι πιο δροσερά και άρα καλύτερα, αλλά εξάλλου αγαπάω τη ζέστη, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι η θάλασσα του Αιγαίου είναι μόλις δέκα λεπτά από την πόρτα μου» έλεγε το γράμμα που είχε στείλει στη μητέρα του.

Σε ένα μπακάλικο στην Ύδρα γνώρισε και τον μεγαλύτερό του έρωτα, την Μαριάν Ιλέν από την Νορβηγία, που έμεινε μαζί της για περίπου 10 χρόνια.

Για εκείνη έγραψε το περίφημο τραγούδι So Long Marianne και το το «Bird on the Wire”.

https://www.youtube.com/watch?v=BmPUu-rMpWA

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter