Θέατρο παραλόγου η Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρωταγωνιστή τον Γεωργιάδη

Θέατρο παραλόγου η Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρωταγωνιστή τον Γεωργιάδη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με την πολιτική ευθύνη να ανήκει αποκλειστικά στον Άδωνη Γεωργιάδη. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, η επίμαχη οδηγία και ο ρόλος των διαδόχων Θάνου – Νάκα.

Τη στιγμή που εκκρεμεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της πρώην προέδρου και της πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου και Άννας Νάκου αντίστοιχα, για την αντιθεσμική καρατόμησή τους από την εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή κατά παράβαση όσων προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο, οι αντικαταστάτες τους, Ιωάννη Λιανός και Καλλιόπη Μπενετάτου, διορίστηκαν από τον Άδωνη Γεωργιάδη στη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/03/06/5e624383825e6311ee6f6584.pdf

Ευλόγως κάποιος θα αναρωτηθεί ποια είναι η μεθόδευση ή η αθέμιτη πρακτική που κρύβεται πίσω από την απόφαση του υπουργού. Η απάντηση είναι πως ο Ιωάννης Λιανός και η Καλλιόπη Μπενετάτου διορίστηκαν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου για να συντάξουν το σχέδιο νόμου που αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 1/2019. Πρόκειται για την οδηγία που προβλέπει ρητά ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες διορισμού μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστοί, δεδομένο που κλείνει κάθε «παράθυρο» ξηλώματος μελών δια της αναδρομικότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση των Βασιλικής Θάνου και Άννας Νάκου.

Συνεπώς, η απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη μετακινεί τα «γκολπόστ» της αντιδικίας μεταξύ της προηγούμενης και της νυν διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι Γ. Λιανός και Κ. Μπενετάτου απέκτησαν το προνόμιο του «φιλτραρίσματος» της επίμαχης οδηγίας, η οποία θα πάρει τη μορφή του νομοσχεδίου, με το περιεχόμενό του να αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την έκβαση της εκκρεμούσας προσφυγής στο ΣτΕ.

«Μπλόκο» και καταγγελίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε στις 18 Νοεμβρίου του 2019 και ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 1/2019. Όπως επισημαίνουν οι καλά ενημερωμένες πηγές, το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας φέρεται να ήταν ήδη έτοιμο και χωρίς οι Λιανός – Μπενετάτου να έχουν διοριστεί στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση μελών της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ενώ οι Λιανός – Μπενετάτου έσπευσαν να εισάγουν στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου, μέλη της Επιτροπής διαχώρισαν τη θέση τους, τονίζοντας πως η Επιτροπή στερείται τέτοιων αρμοδιοτήτων.

Κατά τις πληροφορίες, τα ίδια μέλη φέρονται να εντόπισαν ότι από το παράτυπα συνταγμένο νομοσχέδιο απουσίαζε το άρθρο 4 της οδηγίας, το οποίο διασαφηνίζει ότι απαγορεύεται η αναδρομική έκπτωση μελών της Επιτροπής. Στην περίπτωση που η εν λόγω καταγγελία επαληθευτεί και από τα πρακτικά της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε θα αποτελέσει ένα στοιχείο που θα τεθεί ενώπιον του ΣτΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακολούθησε ψηφοφορία, η οποία μπλόκαρε τη νομιμοποίηση δια της Επιτροπής του παράτυπα συνταγμένου νομοσχεδίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter