Καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών στο ΕΣΥ – Λειτουργική κατάρρευση νοσοκομείων της περιφέρειας

Καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών στο ΕΣΥ – Λειτουργική κατάρρευση νοσοκομείων της περιφέρειας

Συνεχίζεται ο κατήφορος της απαξίωσης και της εξαθλίωσης στο ΕΣΥ. «Καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών» από τα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΓΝΕ) «λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης».

Στη λίστα των συνεχών παραιτήσεων προστέθηκαν πρόσφατα οι παραιτήσεις 3 (τριών) Παθολόγων στο νοσοκομείο Σπάρτης και 4 (τεσσάρων) Χειρουργών στο νοσοκομείο Χανίων. Η ετεροαπασχόληση είναι η προσπάθεια κάποιων διοικήσεων νοσοκομείων να κλείσουν τα κενά μιας ιατρικής ειδικότητας με εργασία γιατρών άλλης ειδικότητας πράγμα που έχει καταγγελθεί πολλές φορές ως επικίνδυνο.

Η ΟΕΓΝΕ επισημαίνει ότι παρά τις συνεχείς παραιτήσεις «όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες αλλά οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

«Η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις», τονίζει η ΟΕΓΝΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για τις παραιτήσεις γιατρών

Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών – μέλη της ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, εδώ και πάνω από ένα έτος έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης. Δυστυχώς όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες αλλά οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι πως η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις. Ενδεικτικά τις τελευταίες μόνο μέρες:

1. Στο νοσοκομείο Σπάρτης το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο με έγγραφό του 3/8/23 αναφέρει 3 (τρεις) παραιτήσεις ειδικευμένων Παθολόγων με αιτία την εργασιακή εξάντληση λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει επίσης στο ίδιο έγγραφο πως εμβαλωματικές «λύσεις» με εφημερία τομέα δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και διαχέουν το πρόβλημα σε όλο το νοσοκομείο.

2. Στο νοσοκομείο Χανίων επίσης έγινε γνωστό στις 5/8/23 πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4 (τέσσερεις) ειδικευμένοι Χειρουργοί αναφέροντας πως η ιατρική υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με δεδομένη την τεράστια υπερφόρτωση του νοσοκομείου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθιστά δυσχερέστατη ως αδύνατη την λειτουργία των τμημάτων Γενικής Χειρουργικής.

3. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους 2 (δυο) ειδικευμένοι γιατροί (Παθολόγος και Αιματολόγος) γιατί εκτός όλων των άλλων το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αναγκάζει γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου η Παθολογική κλινική είναι υπό διάλυση επίσης λόγω παραιτήσεων. Μάλιστα πρόσφατα για το θέμα αυτό έχουν γίνει επίσημα αναφορά προς την εισαγγελία (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου) και εξώδικο (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου).

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα. Είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί αλλά αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού συνέχισε τον εξαναγκασμό γιατρών σε ετεροαπασχόληση – διαρκείς μετακινήσεις – εφημερία υπερεξόντωση με αναμενόμενο αποτέλεσμα περισσότερες παραιτήσεις, δηλαδή μοιραίο φαύλο κύκλο λειτουργικής κατάρρευσης.

Από την άλλη πλευρά η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, όλοι οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μαζί με τον υπόλοιπο λαό – τους χρήστες υγείας – τους κατοίκους, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι μονόδρομος για την διατήρηση του στοιχειώδους αγαθού της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης.

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter