Θέλουν να ιδρύσουν το νέο Ισλαμικό Κράτος στο Σινά

Θέλουν να ιδρύσουν το νέο Ισλαμικό Κράτος στο Σινά

Λίγες μέρες πριν από την επέτειο γέννησης του προφήτη Μωάμεθ, ένοπλοι τζιχαντιστές έπνιξαν στο αίμα τη λειτουργία της Παρασκευής στο τέμενος Aλ Ραουντάχ, στην υποβαθμισμένη και αποκομμένη βόρεια Χερσόνησο του Σινά.

Αφησαν πίσω τους περισσότερους από 230 νεκρούς. «Ψήφισαν» πρόωρα ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου, στέλνοντας στον Αιγύπτιο πρώην αρχιπραξικοπηματία και νυν πρόεδρο, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι ένα μήνυμα: θέλουν να ιδρύσουν το νέο Ισλαμικό Κράτος στο Σινά.

«Μήνυμα» σε Σίσι και στους πιστούς

Μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το χειρότερο ανάλογο μακελειό στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ενέργεια έφερε τη σφραγίδα της ένοπλης οργάνωσης Επαρχία του Σινά, που εμφανίστηκε το 2014 και δρούσε, υπό άλλο όνομα, ήδη από τις μέρες της Αραβικής Ανοιξης το 2011.

Η Επαρχία του Σινά είναι η μαζικότερη ισλαμιστική οργάνωση στη χερσόνησο. Υπολογίζεται ότι διαθέτει 1.000 έως 1.500 σουνίτες μαχητές. Μέχρι σήμερα βασικοί στόχοι της ήταν ο στρατός και οι χριστιανοί Κόπτες, δεν έλειπαν όμως και ενέργειες εναντίον σουνιτών που ακολουθούν τις παραδόσεις και πρακτικές των σούφι, όπως οι πιστοί στο συγκεκριμένο τέμενος. Παράλληλα οι τζιχαντιστές θεωρούν προδότες τα μέλη των τοπικών φυλών επειδή συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Αποτρόπαια επιχειρησιακή τακτική

Στο Σινά δρουν και άλλες ένοπλες οργανώσεις, όπως η Τζουν αλ Ισλάμ που πρόσκειται στην πάλαι ποτέ κραταιά Αλ Κάιντα, αλλά η δράση της είναι περιορισμένη, καθώς και μικρές ομάδες με επικεφαλής τοπικούς πολέμαρχους.

Η μη αναστρέψιμη εδαφική συρρίκνωση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ πυροδοτεί την αντίληψη πολλών ηττημένων μαχητών ότι «ο αγώνας συνεχίζεται αλλού». Υποβαθμισμένη, πάμπτωχη και αποκομμένη, η χερσόνησος του Σινά προσφέρεται για το νέο τζιχαντιστικό όραμα. Το καθεστώς του Καΐρου έχει εκδώσει «κόκκινη κάρτα» για την είσοδο όλων των δημοσιογράφων.

Αποτροπιασμό προκαλεί η επιχειρησιακή τακτική της επίθεσης της Παρασκευής. Δεκάδες ένοπλοι κατέφθασαν με τζιπ και περικύκλωσαν το τέμενος. Πρώτα μπήκαν μέσα βομβιστές αυτοκτονίας ζωσμένοι εκρηκτικά. Μετά την ανατίναξή τους, όσοι ένοπλοι περίμεναν έξω θέριζαν τους πιστούς πολυβολώντας το πλήθος που έτρεχε να διαφύγει. Παράλληλα, άλλοι είχαν βάλει φωτιά σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα για να αποκλείσουν τους δρόμους. Καταιγισμό πυρών δέχτηκαν τα ασθενοφόρα που έσπευσαν να παραλάβουν τραυματίες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter