ΟΕΝΓΕ-ΕΝΙΘ κατά γιατρών που «υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις»

«Τον έντονο προβληματισμό της για δημόσιες δηλώσεις κάποιων γιατρών που με απαράδεκτο τρόπο υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας» εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). 

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τα εξής; 

«Όπως έχει ήδη τονιστεί η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και τη μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς

Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ), όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είμαστε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας του λαού και σε ότι αφορά την άσκηση της ιατρικής και σε ότι αφορά την αγωνιστική διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, απολύτως δωρεάν, καθολικής, ισότιμης περίθαλψης. Θα είμαστε και στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της επιστημονικής αλήθειας ενάντια στη μεταφυσική και στον κάθε προέλευσης σκοταδισμό».

ΕΝΙΘ για θεία κοινωνία

Ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας παίρνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο thesseconomy η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα επέστησε την προσοχή όλων και επισημαίνει ότι οι ιώσεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος προκαλούνται με τη μεταφορά σάλιου και σταγονιδίων.

“Καταγγέλλουμε ως ΕΝΙΘ όποιον γιατρό βάζει οποιαδήποτε θρησκεία πάνω από την επιστήμη. Μιλάμε με επιστημονικά δεδομένα και δεν κατηγορούμε κανέναν για την πίστη του. Όμως εδώ πρέπει να προσέξουμε όλοι. Όταν με μια απλή “καλημέρα” που θα πούμε μεταφέρονται σταγονίδια, σκεφτείτε τι γίνεται με το κουτάλι που θα περάσει από εκατοντάδες στόματα. Σε όσους επιμένουν ότι δεν κόλλησαν τίποτα όσο καιρό κοινωνούσαν εγώ ρωτώ “μόνο δηλαδή οι ακοινώνητοι κόλλησαν τις υπόλοιπες ιώσεις; Κανένας, πριν εμφανιστεί και ο κορωνοϊός δεν κόλλησε γρίπη; Ιώσεις παθαίνουμε όλοι. Αν οι συνάνθρωποί μας θελουν να προστατεύσουν στην παρούσα φάση τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους καλό θα ήταν να αποφύγουν και τον απλό συγχρωτισμό σε εκκλησίες και οπουδήποτε αλλού μαζεύεται κόσμος” ανέφερε η κ. Κατσίμπα.

Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ σημείωσε ότι οι ιοί για να μη μεταδοθούν χρειάζονται πάνω από 60% αλκοόλη. “Το κρασί που χρησιμοποιείται στη Θεία Κοινωνία περιέχει 11%-14% αλκοόλη. Για να διατηρηθεί στην παρούσα φάση το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας πρέπει να κοινωνούμε -όσο και αν φαίνεται υπερβολικό σε κάποιους – με οινόπνευμα εντριβής”.

Η κ. Κατσίμπα κάνει έκκληση στο κοινωνικό σύνολο να λάβει σοβαρά υπόψη τις οδηγίες των επιστημόνων. “Το να ρισκάρει κάποιος τη ζωή του για τη θρησκεία είναι καταδικαστέο γιατί δεν κάνει κακό μόνο στον εαυτό του αλλά και στους άλλους και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι μας”.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.