Θεοδωρικάκος: Επόμενες εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Θεοδωρικάκος: Επόμενες εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Εσωτερικών διαψεύδοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών που είχαν φουντώσει μετά την κατάθεση του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου που καταργεί την απλή αναλογική μέσω της επαναφοράς του μπόνους των 50 εδρών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε πως η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελεί πράξη «πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους» Και συμπλήρωσε πως με αυτόν τον νόμο η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

«Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, σε τριάμισι χρόνια, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άρα, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά καθαρίζει το πολιτικό τοπίο και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού από τη σημερινή κυβέρνηση» αποσαφήνισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε αναλογικότερο τον νέο εκλογικό νόμο από αυτόν που ίσχυε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ πορεύεται με γνώμονα τις πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες. Ισχυρίστηκε δε ότι η ενισχυμένη αναλογική δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στις κυβερνητικές συνεργασίες, θυμίζοντας την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) αλλά και τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Απαντώντας στην κριτική του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, ο Τ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υποστηρίζει την απλή αναλογική από θέση αρχών γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε καταθέσει νέο εκλογικό νόμο στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Σταματά η προσπάθεια για ευρείες πολιτικές συγκλίσεις»

«Με ευθύνη της κυβέρνησης σταματά η προσπάθεια εύρεσης ευρέων πολιτικών συγκλίσεων» σχολίασε από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ επισήμανε πως στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ισχύει η απλή αναλογική. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, επίσης, ψευτοδίλημμα το επιχείρημα της πλειοψηφίας για ανάγκη σταθερών κυβερνήσεων.

Να σημειωθεί ότι απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ελληνική Λύση φαίνεται να κινείται προς το «ναι» για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter