Θερμοκρασίες «μίνι καύσωνα» στη Βαλτική – Έως 35,7 βαθμούς κελσίου!

Θερμοκρασίες «μίνι καύσωνα» στη Βαλτική – Έως 35,7 βαθμούς κελσίου!

Οι θερμοκρασίες στη Λιθουανία ανήλθαν σε πρωτόγνωρα για τον μήνα Ιούνιο επίπεδα, ανακοίνωσαν σήμερα οι μετεωρολόγοι, με το κύμα ζέστης να αναγκάζει τις αρχές να κλείσουν σχολεία και να απειλεί τη συγκομιδή της χώρας της Βαλτικής.

Η πόλη Καϊσιαντόρις (κεντρικά) ήταν χθες η ζεστότερη στη χώρα με τα θερμόμετρα να δείχνουν 35,7 βαθμούς κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί για τον μήνα Ιούνιο στη Λιθουανία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Παούλιους Στάρκους.

Η Τετάρτη ήταν επίσης η φονικότερη ημέρα του έτους, καθώς έξι άνθρωποι πνίγηκαν στη Λιθουανία, την ώρα που εκατοντάδες σχολεία ανέστειλαν τα μαθήματά τους ή τα διέκοψαν νωρίτερα εξαιτίας της ζέστης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες αποτελούν εν μέρει αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών.

«Η Λιθουανία έχει γνωρίσει κι άλλες φορές κύματα ζέστης, όμως τώρα εμφανίζονται συχνότερα και είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντονάτας Βαλιούκας, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου του Βίλνιους.

Αργότερα σήμερα, αναμένονται στη χώρα καταρρακτώδεις βροχές συνοδευόμενες από χαλάζι, σύμφωνα με τον Στάρκους.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο υπουργός Γεωργίας Γκιέντριους Σούρπλις, ορισμένες περιοχές γνωρίζουν «πραγματικές συνθήκες ξηρασίας που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή», οι οποίες απειλούν τις συγκομιδές, την ώρα που επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χαμηλή στάθμη των ποταμών συνιστά απειλή για τα ψάρια, ελλείψει οξυγόνου.

Στη Λετονία, όπου οι ανώτερες θερμοκρασίες των 32 βαθμών κελσίου επιμένουν εδώ και πολλές ημέρες, το ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκε στις 13 Ιουνίου. Το δυτικό τμήμα της χώρας επλήγη από καταιγίδες, ενώ η χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και σε θερμοκήπια.

Δύο τουρίστες, που τραυματίστηκαν στο τροχόσπιτό τους μετά την πτώση ενός δέντρου, νοσηλεύονται.

Η Εσθονία επλήγη την περασμένη εβδομάδα από κύμα ζέστης με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται αυτή τη στιγμή γύρω στους 20 βαθμούς κελσίου. Αναμένονται, επίσης, καταιγίδες στη χώρα.

Επιπλέον, η γειτονική Πολωνία γνωρίζει υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση των κλιματιστικών.

Σαράντα δύο άνθρωποι έχουν ήδη πνιγεί στην Πολωνία αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το κυβερνητικό κέντρο ασφαλείας RCB.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter