Θέσεις μάχης για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Θέσεις μάχης για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε την απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων μετά την απόφαση του ΚΑΣ και οι αρχαιολόγοι με την Κίνηση Πολιτών της Θεσσαλονίκης παίρνουν θέσεις νομικής αντιπαράθεσης.

Στα δικαστήρια, όπως όλα δείχνουν και όπως είχαν διαφανεί οι προθέσεις από την απόφαση του ΚΑΣ, θα κριθεί η υπουργική απόφαση της Λίνας Μενδώνη (εκδόθηκε χθες, 4.3.2020) για να αποσπαστούν και να επανατοποθετηθούν οι μοναδικές βυζαντινές αρχαιότητες από τον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ήδη οι αρχαιολόγοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση με την οποία ανακοινώνουν ότι «θα προχωρήσει με κάθε πρόσφορο μέσον στον αγώνα για την ανατροπή της Απόφασης», όπως και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αναφέρει ότι ετοιμάζεται για την πλήρη νομική απόκρουσή της με σκοπό την ολοσχερή κατάργησή της. Παρά τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων, χιλιάδων πολιτών και δεκάδων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και τους φόβους για νέες καθυστερήσεις στο έργο η κυβέρνηση προχώρησε στην ανατροπή του τον προηγούμενου σχεδιασμού με τον οποίο το έργο θα προχωρούσε αλλά με in situ έκθεση των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού Βενιζέλου.

Η ανακοίνωση των Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

«Δυόμισι μήνες μετά την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του αιτήματος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” σχετικά με την “Έγκριση ή μη μελέτης κατασκευής του Σταθμού “Βενιζέλου”, με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης”, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. προχώρησε χτες, στις 4 Μαρτίου 2020, και τυπικά στην έγκριση της εν λόγω μελέτης, με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη ενέργεια σε βάρος ενός μοναδικού μνημειακού συνόλου, κομβικού σημείου της πόλης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, όπου διατηρείται αυθεντική η διαχρονία της πόλης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πιστός πάντα στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων, στην επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, καθώς και στις πάγιες αποφάσεις του, βασισμένες σε ακλόνητα επιχειρήματα που ανέπτυξε διεξοδικά και με σαφήνεια, θα προχωρήσει με κάθε πρόσφορο μέσον στον αγώνα για την ανατροπή της Απόφασης και μαζί με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καλεί τους εργαζόμενους του ΥΠ.ΠΟ.Α. και την ελληνική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό του».

Από την πλευρά της η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης δημοσιοποίησε ότι, δια μέσου του προέδρου της Φ. Δεληγιάννη, κατέθεσε αίτημα χορήγησης πρακτικών της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter