Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τη ρατσιστική επιστολή συνδικαλιστών του ΟΑΣΘ

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τη ρατσιστική επιστολή συνδικαλιστών του ΟΑΣΘ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τέλεσης αδικημάτων που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο, παρήγγειλε εισαγγελέας, μετά την επιστολή συνδικαλιστικής παράταξης εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) προς τη διοίκησή του, η οποία αναφέρεται στη μετακίνηση προσφύγων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας της πόλης.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανου Ζαρκαντζιά, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Εμμανουέλα Κετσιατζή, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο επίμαχο έγγραφο, το οποίο φέρεται να συντάχθηκε από μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ», διατυπώνεται η άποψη πως οι πρόσφυγες «λόγω κουλτούρας» έχουν κακή σχέση «με την προσωπική τους υγιεινή» κι έτσι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες που στριμώχνονται ανάμεσά τους».

Στο ίδιο έγγραφο οι συντάκτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθεί «κουμπί πανικού» σε αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές, όπου φιλοξενούνται δομές προσφύγων, να εμβολιάζονται οι οδηγοί και να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος διότι «ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των μελών των οικογενειών μας».

Η συγκεκριμένη επιστολή προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά, ο οποίος, σε δηλώσεις του προ ημερών στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM», έκανε λόγο για «κείμενο παράταξης που εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις, που διασπά τους εργαζόμενους και δεν τους ενώνει».

«Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι οι μετανάστες είναι ξένο σώμα. Μήπως να τους βάλουμε και ένα αστεράκι; Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει ούτε μπορεί να επανέλθει», σχολίασε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παράταξη ως μειοψηφία. Είπε ακόμα ότι το έγγραφο επεστράφη ως απαράδεκτο και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο μαζί της.

Το σχόλιο του ΔΡΟΜΕΑ

«Αναφορικά με την από 19-11-2018 επιστολή μας προς την Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ., το περιεχόμενο της οποίας έχει σκοπίμως διαστρεβλωθεί από τα Μ.Μ.Ε. και απασχόλησε ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο τα πανελλήνια και τοπικά μέσα, διευκρινίζουμε τα εξής:

Ουδέποτε και σε κανένα σημείο δεν ήταν πρόθεση μας να προσβάλλουμε τον πολιτισμό, την θρησκεία

Για τα παραπάνω φαινόμενα η διοίκηση του ΟΑΣΘ μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει το παραμικρό και αρκέστηκε σε μια άνευ προηγουμένου σπίλωση και διασυρμό μας στα Μ.Μ.Ε., προφανώς για να αποπροσανατολίσει από το πρόβλημα και να μην αποκαλυφθούν οι δικές της παραλείψεις και αποτυχίες να ρυθμίσει επιτέλους την κατάσταση.

Έπειτα, η απαίτηση μας για εμβολιασμό μας δεν αποτελεί παράλογο ή περίεργο αίτημα, όπως προσπάθησαν κάποιοι να το παρουσιάσουν, αλλά αίτημα εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας περί υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων εργαζομένων έρχονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους συστηματικά σε επαφή με πρόσφυγες – μετανάστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρητή εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας (Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.2736) που αναρτήθηκε διαδικτυακά στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η οποία ρητά αναφέρει ότι συνεκτιμήθηκαν «τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα», συνιστάται από το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εμβολιαστούν όσοι ενήλικες εργάζονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στη χώρα μας ή έρχονται συστηματικά σε άμεση επαφή με πρόσφυγες/μετανάστες, με τα εμβόλια που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, και ιδιαίτερα τα εξής:

2 δόσεις εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR)

2 δόσεις εμβολίου ανεμοβλογιάς (για τα άτομα χωρίς ιστορικό νόσου)

Το ανωτέρω έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας συνεχίζει «Σημειώνεται ότι ήδη με μία δόση εμβολιασμού με τα παραπάνω εμβόλια επιτυγχάνεται προστασία σε πολύ υψηλό ποσοστό όσων εμβολιάζονται, ενώ με δύο δόσεις επιτυγχάνεται προστασία στο σύνολο σχεδόν των εμβολιασθέντων.».

Οι πρόσφυγες – μετανάστες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας έχουν επισήμως κατηγοριοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας ως ομάδα υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι οδηγοί και ελεγκτές των παραπάνω γραμμών έρχονται αναγκαστικά σε καθημερινή επαφή μαζί τους, οπότε οι τελευταίοι εμπίπτουν στην κατηγορία των εργαζομένων που οφείλουν να λάβουν τα παραπάνω εμβόλια. Αυτό το απλούστατο πλην όμως πολύ σοβαρό ζήτημα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με την παραπάνω επιστολή μας, πλην όμως ουδείς φυσικά ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης…

Φυσικά, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αδιαφορεί ακόμα και γι’ αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα δημόσιας υγείας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και υγεία του προσωπικού της και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους.

Κανένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα αυτά δεν θίχτηκε κατά τον τριήμερο δημόσιο κατασπαραγμό μας από τα Μ.Μ.Ε., όπου διαστρεβλώθηκε σκόπιμα η έννοια και το πνεύμα της επιστολής μας και μάλιστα με την ανοχή, αν όχι και την ευθύνη, της διοίκησης του ΟΑΣΘ.

Τέλος, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας από τις αναλήθειες, τις ψευδείς διαδόσεις και τις εξυβρίσεις που ειπώθηκαν και αποτυπώθηκαν στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στον τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) αναφορικά με την παραπάνω επιστολή μας.

Με εκτίμηση

Οι Σύμβουλοι του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ο.Α.Σ.Θ. και εκπρόσωποι της παράταξης ΔΡ.Ο.Μ.Ε.Α.Σ.

ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΕΛΗΠΟΡΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter