Θεσσαλονίκη: Επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε pet shops για τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Photos)

Θεσσαλονίκη: Επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε pet shops για τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Photos)

Παρεμβάσεις στον ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης αλλά και μία σειρά «επιθέσεων» σε pet shops σημειώθηκαν από ομάδες αντιεξουσιαστών μετά τη θανάτωση δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Συγκεκριμένα, μέλη της ομάδας Terra Incognita ανάρτησε πανό στον ζωολογικό κήπο με μηνύματα προς τους επισκέπτες του κήπου μεταξύ άλλων με σύνθημα: «Νεκρά ζώα για αναψυχή. Να κλείσουν οι ζωολογικοί κήποι».

Σε ανάρτησή τους στο Indymedia αναφέρουν ότι: «Οι ζωολογικοί κήποι θεωρούνται χώροι κοινωνικής αναψυχής και διασκέδασης. Εκατοντάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών-κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά-επισκέπτονται καθημερινά τους ζωολογικούς κήπους και τα εθνικά πάρκα, για να χαζέψουν κάθε λογής –άγρια και μή- ζώα. Για να περάσουν την ώρα τους ευχάριστα, υποστηρίζοντας πολλές φορές την μεγαλύτερη αντίφαση ότι επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Όμως αναρωτήθηκε ποτέ του κανείς, τί πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή τη συνθήκη; Εκατοντάδες ζώα ζούνε αιχμάλωτα μέσα στα κλουβιά του θεάματος, αφού έχουν απαχθεί από το φυσικό τους περιβάλλον. Αρπάζονται βίαια και καταδικάζονται σε μια “ζωή” στοιβαγμένη μέσα σε ένα κλουβί, μέχρι να πεθάνουν. Διαιωνίζουν την αιχμαλωσία τους, αφού αναπαράγονται μέσα στη φυλακή».

Προσθέτουν δε πως «ο εγκλεισμός είναι βασανισμός και όποιος απολαμβάνει αυτή τη συνθήκη ως θέαμα, είναι συνένοχος. Οι ίδιοι επιδιώκουμε όλο και περισσότερο να αποξενωθούμε από τη φύση και τα ζώα, αστικοποιώντας διαρκώς τις ζωές μας. Ως ανθρώπινο είδος (από τη στιγμή που όρισε την ύπαρξή και τις ανάγκες του ανώτερες από τις υπόλοιπες) ρημάζουμε διαρκώς τον πλατήτη για τις υπερανάγκες μας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των υπολοίπων. Σκοτώνουμε καθημερινά εκατομμύρια ζώα, για τροφή, ένδυση και αναψυχή. Αν αντιλαμβανόμασταν τα ζώα ισάξια με τους εαυτούς μας , μόνο τότε θα αντιλαμβανόμασταν την βιαιότητα της συνθήκης και το βάρος των ευθυνών μας».

Παρεμβάσεις σε pet shops

Ακόμη, η Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή πραγματοποίησε «επίθεση» με τρικάκια και συνθήματα με σπρέι σε pet shops της Θεσσαλονίκης.

Σε δικό τους κείμενο, με επικριτικές αναφορές προς τη διοίκηση του Αττικού Πάρκου, αναφέρουν: «Μέσα στους ζωολογικούς κήπους, στα θαλάσσια πάρκα και στα ενυδρεία, στα τσίρκο, στις ταυρομαχίες και κυνομαχίες, στους ιπποδρομικούς αγώνες στήνεται μια μεγάλη παράσταση, που αποτυπώνει την ανθρώπινη κυριαρχία πάνω στο φυσικό κόσμο. Μια παράσταση που ισχυροποιεί την ανθρωποκεντρική θεώρηση, πάνω στην οποία ο πολιτισμός θέτει τα θεμέλια του».

Εν κατακλείδι αναφέρουν: «Τα ζώα δεν είναι ούτε εμπορεύματα ούτε εκθέματα, για την ηδονοβλεψία του κάθε μικροαστού, που θεωρεί την επίσκεψη σε μια φυλακή άγριας πανίδας κάτι το επιμορφωτικό. Αντίστοιχα, οι λειτουργοί του δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Πίσω από το μανδύα της προστασίας ειδών υπό εξαφάνιση, της γνωριμίας και της ευαισθητοποίησης του κοινού, ενυπάρχει η ανάγκη για επιβολή, επίδειξη ισχύος, παροχή θεάματος, κέρδους».

Πηγή: Indymedia

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter