Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση της Β έκδοσης “Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά. Μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας”

“Μια συλλογική προσπάθεια που φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας, με ορισμένες ανατρεπτικές ανακοινώσεις” χαρακτηρίζει τον τόμο “Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά. Μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας” ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με αφορμή την παρουσίαση της δεύτερη έκδοσης που πραγματοποιείται απόψε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Η Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας και η Ε.Δ.Ι.Α. 1940-1974 Κ.- Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ πραγματοποιεί την συγκριμένη έκδοση καθώς συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από τα ‘Δεκεμβριανά’ του 1944 και με αφορμή την πρόσφατη δεύτερη έκδοση του παραπάνω τόμου. Πρόκειται για πρακτικά του συνεδρίου που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (19-23 Νοεμβρίου 2014).

Εκτός από τον κ.Μηταφίδη, για την συγκεκριμένη έκδοση μιλούν ο Δημήτριος Μαυροσκούφης,Καθηγητής τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ και Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής, η Μαρία Καβάλα διδάσκουα Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο Δημοσθένης Δώδος, αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ.

“Η έκδοση περιέχει ανεξάρτητες μελέτες που καλύπτουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε όλες τις πτυχές της, πολιτικές, στρατιωτικές, στιγμές της καθημερινότητας και συγκρίσεις με άλλες περιοχές”, είπε ο κ.Μηταφίδης ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι “η πρώτη έκδοση έγινε ανάρπαστη”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το βιβλίο “Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά είναι από τα λίγα βιβλία που προσφέρουν στον αναγνώστη μια πανοραμική θέαση όλης σχεδόν της χώρας κατά την απελευθέρωσή της από την τριπλή Κατοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα λίγα βιβλία που τον οδηγούν να διαπιστώσει ότι, υπό ΕΑΜική κυριαρχία, δεν ήταν μόνο η Θεσσαλονίκη τους πρώτους μήνες της απελευθέρωσης και μέχρι τη συμφωνία της Βάρκιζας, αλλά και ο Βόλος, η Λάρισα, η Ελασσόνα, η Χίος, η Λαμία, κ. ά. Θεσμοί λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης καθιερώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τους πρώτους κρίσιμους μεταπολεμικούς μήνες, οι οποίοι συνέχισαν τη λειτουργία τους στην επαρχία και μετά τη Βάρκιζα, έως το Μάρτιο του 1945.

Μέσα από τις 60 εισηγήσεις του βιβλίου τίθενται κρίσιμα ιστορικά ερωτήματα. Ποιοι παράγοντες υπονόμευσαν την ομαλή πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε μετά την Απελευθέρωση: Τι είναι τα ‘Δεκεμβριανά’ και πώς συνδέονται με τους διεθνείς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που συντελέστηκαν εκείνη την εποχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Τι συνέβη με τον «εθνικόφρονα» κόσμο και πώς επιβλήθηκε στο αστικό στρατόπεδο; Ποιες οι κοινωνικές αναφορές των δυνάμεων που συγκρούστηκαν; Γιατί απέτυχαν και σε ποιο βαθμό έγιναν προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης; Αντικείμενο των εισηγήσεων του τόμου αποτελούν ακόμη η αντιμετώπιση των δωσιλόγων, το δίκτυο κατασκόπων staybehind και άλλες άγνωστες πτυχές μιας αιματηρής σύγκρουσης - προοίμιο του Εμφυλίου Πολέμου - που εξακολουθεί να ‘στοιχειώνει’ την ιστορία της χώρας μας”.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.