Θεσσαλονίκη: Πρόβλημα με τα αγριογούρουνα που κατεβαίνουν στην πόλη

Θεσσαλονίκη: Πρόβλημα με τα αγριογούρουνα που κατεβαίνουν στην πόλη

Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, για την αντιμετώπιση της παρουσίας των αγριόχοιρων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελένη Αγγελίδου στη  συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη έχει τελειώσει η επισκευή και κατασκευή της συρμάτινης περίφραξης του περιαστικού δάσους στα όρια με το Πανόραμα, από όπου εντοπίστηκε ότι τα αγριογούρουνα μπαίνουν στον οικισμό.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία του δασαρχείου με την Εγνατία Οδό, ώστε να προχωρήσει η μελέτη και στη συνέχεια, η κατασκευή της περίφραξης της περιφερειακής οδού, στα όρια με το περιαστικό δάσος.

Επίσης, για την ενημέρωση των πολιτών, εστάλη φυλλάδιο σε όλους τους Δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να δώσουν προς τους δημότες τους.

Ζητήθηκε μάλιστα από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, να ενημερώσουν το δασαρχείο για τα αποτελέσματα της ενημέρωσης του κόσμου, ώστε να διαπιστωθεί αν θα υπάρχουν και πάλι περιστατικά εμφάνισης των αγριογούρουνων στις περιοχές των Πεύκων, του Πανοράματος και του Φιλύρου.

Επίσης, περίπολα του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Άγριας Πανίδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκαναν συγκεκριμένες διαδρομές, σε συγκεκριμένες ώρες, στο περιαστικό δάσος, ώστε να εντοπιστούν περιστατικά εμφάνισης αγριογούρουνων.

Όλες αυτές οι καταγραφές θα δοθούν στο πανεπιστήμιο και θα γίνει προ μελέτη για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αριθμός των αγριογούρουνων.

Πάντως, η κ. Αγγελίδου εκτίμησε, ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των ζώων που εμφανίστηκαν στα Πεύκα και στο Πανόραμα, διατηρώντας πάντως τις επιφυλάξεις της.

Το θέμα της εμφάνισης αγριογούρουνων στο Νομό Θεσσαλονίκης, έθεσαν και μέλη εθελοντικών ομάδων. Επισήμαναν, μάλιστα, ότι τα αγριογούρουνα έφτασαν την περασμένη εβδομάδα μέχρι την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στην περιοχή του φράχτη του αεροδρομίου και ανέφεραν ότι αν χιονίσει στο Πανόραμα, την Πυλαία και τον Χορτιάτη, θα κατέβουν στην Περαία, ακόμη και στην Καλαμαριά για να αναζητήσουν τροφή. Υπογράμμισαν, άλλωστε, την ανάγκη, να μην ταίζει ο κόσμος τα αγριογούρουνα.

Στις ανακοινώσεις του κ. Φάμελλου για το θέμα παρέπεμψαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας.

«Ο υπουργός είχε πει πριν από δύο εβδομάδες ότι το θέμα είναι ελεγχόμενο, αλλά φοβάμαι ότι θα μας πουν κάλαντα τα αγριογούρουνα στην Αριστοτέλους, έτσι και πέσει χιόνι λίγο στα ορεινά. Περιμένουμε αυτό που είπε, ότι δηλαδή θα δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα. Είμαστε σε αναμονή» πρόσθεσε η κ. Πατουλίδου.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter