Θεσσαλονίκη: Το Παπανικολάου δεν αντέχει περισσότερα κρούσματα (Audio)

Θεσσαλονίκη: Το Παπανικολάου δεν αντέχει περισσότερα κρούσματα (Audio)

Σοβαρές καταγγελίες από την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, Ελένη Σιώτου. Πέρα από τις απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών, «μιλάμε και για κατασπατάληση των δημόσιων πόρων. Δεν έχουν διατιμηθεί τα υλικά με αποτέλεσμα να παίζουμε με τους όρους της αγοράς», αναφέρει.

Όσο κι αν στην κυβέρνηση προσπαθούν να παρουσιάσουν εικόνα υπευθυνότητας και ετοιμότητας της χώρας για το κύμα κορονοϊού που όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, είναι προ των πυλών, η ψυχρή πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει κατηγορηματικά.

Για τις κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, τη (μη) ετοιμότητα του νοσοκομείου και τις απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών μίλησε στον Ρ/Σ Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφοράς Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Ελένη Σιώτου.

Όπως ανέφερε, το πρόβλημα των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό εν μέσω πανδημίας αντί να λύνεται, οξύνεται. Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν είναι σε επικουρικό προσωπικό και όχι με μόνιμες προσλήψεις, ενώ την ίδια ώρα οι συνταξιοδοτήσεις δεν συμπληρώνονται ποτέ.

«Βλέποντας και κάνοντας. Σαν προϊόντα χρήσης αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι και όχι για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες. Ερχόμαστε από μια περίοδο μνημονίων με γερασμένο και προς συνταξιοδότηση το προσωπικό του ΕΣΥ», τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου, συμπληρώνοντας ότι «το μόνο που προστέθηκε στη λειτουργία μας μετά τον κορονοϊό είναι δέκα κρεβάτια σε μια κλινική».

Μάλιστα, η κυρία Σιώτου δήλωσε ότι «υπήρξε μέρα που στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε καμία πνευμονολογική κλινική που να εφημερεύει», προσθέτοντας πως «όταν κάτι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα δημόσια νοσοκομεία είναι η χαρά του ιδιωτικού τομέα».

Αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στο προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου, η κυρία Σιώτου διαπίστωσε πως «θα έπρεπε να έχουμε στοκάρει το καλοκαίρι καθώς το ζήτημα είναι ότι ήδη έχουν αρχίσει οι τιμές στην αγορά να ανεβαίνουν. Μιλάμε και για κατασπατάληση των δημόσιων πόρων. Δεν έχουν διατιμηθεί τα υλικά με αποτέλεσμα να παίζουμε με τους όρους της αγοράς».

Παράλληλα, παρότι το Παπανικολάου είναι νοσοκομείο αναφοράς, η κυρία Σιώτου τόνισε ότι «από την άνοιξη μέχρι τις 18 Αυγούστου τα τεστ δίνονταν σε εξωτερικό εργαστήριο έναντι 65 ευρώ ανά τεστ, όταν μέσα στο νοσοκομείο θα μπορούσε να γίνει με 20 ευρώ το τεστ».

Στη συνέχεια, «αφού έγιναν διαδικασίες συμφωνήθηκε με έναν προμηθευτή στις 18 του μήνα να έρθει μέσα στο νοσοκομείο, να στήσει εργαστήριο με δικό του υπάλληλο και να γίνονται τα τεστ μέσα στο νοσοκομείο, και τουλάχιστον να βγαίνουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα το εργαστήριο δεν έχει στηθεί και τα τεστ τα παίρνει ο προμηθευτής και τα πηγαίνει σε εξωτερικά εργαστήρια. Συνεχίζουν να αργούν τα αποτελέσματα, με κίνδυνο διασποράς».

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων αφορά και τους εργαζόμενους που μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα εργάζονται.

Ερωτηθείσα για την ετοιμότητα του νοσοκομείου απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, η ίδια σημείωσε ότι «είμαστε για να αντέχουμε αυτό που γίνεται σήμερα, που είναι λίγο. Δεν πιστεύω ότι το νοσοκομείο μπορεί να αντέξει ας πούμε τριπλάσια κρούσματα από αυτά που έχει σήμερα».

Κατήγγειλε δε την απαξιωτική προς το Σωματείο και τα αιτήματά του στάση της διοικήτριας του νοσοκομείου και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι καμία εφημερία Covid από τον Μάρτιο μέχρι δεν έχει πληρωθεί, «για το χειροκρότημα είμαστε μόνο δηλαδή», ανέφερε χαρακτηριστικά . 

Όσο δε για τις υπόλοιπες κλινικές, υπάρχουν, υπογράμμισε, βάρδιες όπου ένας γιατρός καλείται να καλύψει 70 κρεβάτια.

Πηγή: Στο Κόκκινο

Ακούστε το ηχητικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter