Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία πριν το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία πριν το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα από τον διεθνή χώρο για την ελληνική οικονομία όλο το τελευταίο διάστημα ενώ αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας που θα εξετάσει την πρόοδο των τελευταίων τεχνικών εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης.

Παράλληλα, αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ

Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το συμβούλιο των διοικητών του ESM.

Η Ελλάδα, πρώτο θέμα στο Eurogroup

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα. Βάσει αυτής, «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν».

Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το συμβούλιο των διοικητών του ESM. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, είναι πιθανό να εκταμιευτεί και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, εκτός αν πάρει μια μικρή παράταση λίγων ημερών.

Αναφέρεται επίσης ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς«.

Επισημαίνεται επίσης ότι »Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: εννοεί την έγκριση από κοινοβούλια όπου απαιτείται), το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-»

Εν τω μεταξύ, στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β, διατηρώντας μάλιστα την θετική προοπτική, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ένα μήνα μετά την ανάλογη κίνηση από την Standard & Poor’s.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, ενώ προσδοκά πως η 4η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του ‘18 χωρίς τη δημιουργία αστάθειας, καθώς και ότι το Eurogroup θα προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί ακόμη, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής.

Όπως αναφέρει σχετικά το υπ. Οικονομικών:

«Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε “Β”από “-Β”) προχώρησε ο οίκος Fitch, έναν μόλις μήνα μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει και ο οίκος Standard’s & Poor’s.

Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη αυτού και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την περίοδο των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο και όλες οι οικονομίες βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε γερμανική εφημερίδα.

Μοσκοβισί: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM και ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο euractiv.com

Bloomberg : Θετική η προοπτική για την Ελλάδα

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι ο οίκος Fitch αναμένει ότι ο μειωμένος πολιτικός κίνδυνος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εφαρμογή των νομοθετημένων δημοσιονομικών μέτρων θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης. Η προοπτική είναι θετική.

«Ο οίκος εκτιμά πως το Eurogroup θα παραχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους φέτος. Θεωρεί ότι οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν μια υβριδικά «καθαρή» έξοδο από τον πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο» τονίζει το πρακτορείο.

Associated Press: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2.5%, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης

Σύμφωνα με το Associated Press «ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας καθώς η χώρα πορεύεται προς το τέλος της οκταετούς περιόδου υπαγωγής της σε προγράμματα στήριξης. Ο οίκος επικαλείται τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την τροχιά ανάπτυξης για το 2018. Η αναβάθμιση ανακοινώθηκε ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωνε τις επαφές του με θεσμικούς επενδυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο. Η χώρα ετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή της στις αγορές φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2018 και 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2.5%, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων

Επιπλέον χαλάρωση των capital controls

Τέλος, σημειώνεται ότι αναμένεται νέα χαλάρωση των capital controls, και τον επόμενο μήνα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου μηνιαίων αναλήψεων μετρητών στα 2.300 ευρώ, και στην απελευθέρωση του ανοίγματος νέων λογαριασμών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter