Θετική έκθεση της Κομισιόν, ανησυχία για τα «κόκκινα δάνεια»

Θετική έκθεση της Κομισιόν, ανησυχία για τα «κόκκινα δάνεια»

Θετική ήταν η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με μοναδικό αστερίσκο τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης αύξησης των κόκκινων δανείων από τη πανδημία του κορoναϊού. Με τη δημοσίευση της έκθεσης, άναψε το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στην όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η Κομισιόν ανέφερε ότι η ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το 9%, λόγω των νέου lock down του Νοεμβρίου. Ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική οικονομική οικονομία θα έχει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της μεγάλης έκθεσης στον τουρισμό αλλά και του υψηλού μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομική δραστηριότητα. Ειδικά για τις τράπεζες, τονίστηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά στο λεγόμενο «φαινόμενο του γκρεμού», δηλαδή στον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των προβληματικών δανείων όταν θα λήξουν οι αναστολές πληρωμών, οι οποίες καλύπτουν δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, όμως, η Κομισιόν απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι έχει στηρίξει με ταχύτητα και επαρκείς πόρους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και άρα, έχει καταφέρει να κρατήσει σχετικά χαμηλά την αεργία.

Στην ίδια έκθεση, αποδίδονταν επίσης εύσημα στην κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε δύσκολες συνθήκες. Ως τέτοιες αναφέρονται όμως η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα – που αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλές επαγγελματικές ενώσεις και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας – η προώθηση κάποιων ιδιωτικοποιήσεων, η υιοθέτηση ενός μοναδικού λογαριασμού για όλες τις πληρωμές του Δημοσίου, η αναμόρφωση του πλαισίου για τις δημόσιες προμήθειες ως το τέλος του έτους κλπ.

Με αφορμή τη δημοσίευση της θετικής έκθεσης της Κομισιόν, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε, σε πανηγυρικούς τόνους, ότι «οι βελτιώσεις είναι αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης». Για να λάβει από την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ευθύς αμέσως την απάντηση: «Οι πανηγυρισμοί του υπουργού Οικονομικών είναι τουλάχιστον παράταιροι, όταν η χώρα αναμένεται πια να έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη. Συνιστούν, δε, προσβολή για τις χιλιάδες των ανέργων, τους εργαζόμενους που φτωχοποιούνται, τα νοικοκυριά που έχασαν ήδη 4 δισ. ευρώ εισοδήματος, τους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης, τις χιλιάδες των ανθρώπων σε κλάδους αόρατους για την κυβέρνηση όπως ο πολιτισμός, που ζουν σε ακραία ανασφάλεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter