Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Το παρακολούθησαν 10.000 χρήστες

Θετική η ανταπόκριση του κόσμου στο drone της ΕΛ.ΑΣ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους χρήστες του ίντερνετ, απέσπασε η «παρθενική» επίσημη αποστολή του drone της Ελληνικής Αστυνομίας, για την επιτήρηση της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας και την επιστροφή των εκδρομέων, που έγινε σε ζωντανή μετάδοση χτες το απόγευμα.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη καταγραφή από τους ειδικούς της υπηρεσίας εναερίων μέσων της ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα της ομάδας των εκπαιδευμένων αστυνομικών που χειρίζεται τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη, την πτήση και την μετάδοση της εικόνας από το drone, παρακολούθησαν περίπου 10.000 χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους κωδικούς που έδωσε στην δημοσιότητα η Αστυνομία.

Το παραπάνω νούμερο θεωρείται από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, για κάτι με το οποίο δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί. Η χρήση του drone για την επιτήρηση της εθνικής οδού και τον έλεγχο της κίνησης κατά την επιστροφή του τριημέρου, έγινε με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, προκειμένου να δοκιμαστούν οι χειριστές και να εξαχθούν συμπεράσματα για τον βαθμό συμβολής των μη στελεχωμένων αεροσκαφών στο έργο της Αστυνομίας υπό πραγματικές συνθήκες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα drones της ΕΛ.ΑΣ, θα μπουν ενεργά στην επιτήρηση των δασών και κυρίως εκεί όπου είναι δύσκολος ο εντοπισμός πυρκαγιών από το έδαφος, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς παρατηρητήρια, όπως για παράδειγμα είναι τα Δερβενοχώρια. Επίσης, σταδιακά και με την αύξηση της εμπειρίας των χειριστών θα μπουν στο πρόγραμμα και οι νυχτερινές πτήσεις, όπου με τις ειδικές κάμερες μπορούν να εντοπιστούν «κρυμμένες» εστίες πυρκαγιών που σιγοκαίνε και άλλα στοιχεία με ενδιαφέρον για τις αρχές. Στην χτεσινή αποστολή, χρησιμοποιήθηκε ένα από τα μεγάλα drones της ΕΛ.ΑΣ, (διαθέτει συνολικά δύο συστήματα με έξι αεροσκάφη), τύπου Thunder B, το οποίο διαθέτει δίχρονο κινητήρα βενζίνης και έχει αυτονομία πτήσης 24 ώρες.

Η εκτόξευση του έγινε από το στρατόπεδο της Π.Α. στην Τανάγρα, όπου βρισκόταν το ειδικό βαν με τους χειριστές. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνόμος Δ. Γκριζάπης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είχε δοθεί ειδική άδεια από το ΓΕΑ και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για πτήση από τις 18.00 το απόγευμα, μέχρι τις 20.15, στον εναέριο χώρο από την Υλίκη μέχρι τα διόδια Αφιδνών και για ύψος 3.000- 4.000 πόδια. Ειδικότερα, πέταξε σε ύψος 3.500 ποδών και μετέδιδε εικόνα και ήχο από την κίνηση στην εθνική οδό. Για την λήψη η Αστυνομία είχε τρεις διαφορετικούς κωδικούς για είσοδο στο You Tube και συγκεκριμένα έναν για τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. έναν για όσους αστυνομικούς ήθελαν να παρακολουθήσουν και έναν που δόθηκε στα ΜΜΕ και από εκεί σε όλους τους πολίτες. Η μετάδοση γινόταν με την μέθοδο video streaming (συνεχή ροή βίντεο).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η μετάδοση από το drone μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: Δορυφορικά, μέσω των υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ και με δικλείδες ασφαλείας για «μυστικές αποστολές», ιντερνετικά, όπως χτες, ή με ειδικές συσκευές από τις ενδιαφερόμενες αστυνομικές υπηρεσίες και από απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων. Η χτεσινή αποστολή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εύκολη, καθώς δεν υπήρχε μεγάλη κίνηση ούτε συνέβη κάτι απρόοπτο, αλλά ήταν απαραίτητη. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.