Οφθαλμίατροι κατά Πλεύρη για τη συστέγαση ιατρείων με μη ιατρικούς φορείς

Οφθαλμίατροι κατά Πλεύρη για τη συστέγαση ιατρείων με μη ιατρικούς φορείς

Tην απορία τους και την οργή του εκφράζουν με επιστολή τους προς το Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδος λόγω των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας που αφορούν στη δυνατότητα συστέγασης ιατρείων με καταστήματα οπτικών ειδών.

Όπως εξηγούν οι γιατροί με το άρθρο αυτό αλλάζει τα δεδομένα στη συστέγαση ιδιωτικών φορέων παροχής Π.Φ.Υ. Μέχρι πρότινος-και βάσει της πρότερης ισχύουσας νομοθεσίας-προστατεύονταν οι ανάγκες του ασθενή, αλλά και του επαγγελματία υγείας, αποκλείοντας συστέγαση όσων τα αντικείμενα είναι συναφή.

«Για λόγους, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα του υπουργείου υγείας προχώρησε στη ψήφιση του απαράδεκτου και εντελώς παράλογου αυτού νομοσχεδίου, που έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα προσφάτως ψηφισθέντα νομοσχέδια, που επίσης πλήττουν το ιδιωτικό ιατρείο σε μεγάλο βαθμό. Θα σας παρακαλούσαμε με θεσμική πρωτοβουλία σας και προσωπικές επαφές να συμβάλλετε στην αναθεώρηση των σχετικών αποφάσεων αναλογιζόμενοι τις σοβαρότατες δυσάρεστες συνέπειες για τον κλάδο μας, για τον ασθενή αλλά και το ίδιο το κράτος».

Οι οφθαλμίατροι αναφέρουν μεταξύ άλλων:

  • Η συστέγαση αυτή και η εξέταση σε χώρους έξω απ τα οφθαλμολογικά ιατρεία θα δημιουργήσει τεράστιο ουσιαστικό θέμα για την οφθαλμική υγεία του ασφαλισμένου.
  • Η επίσημη αμφίδρομη αυτή συστέγαση, που δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν ελεύθερο επαγγελματία οφθαλμίατρο-αλλά και τη πλειοψηφία των οπτικών -θα οδηγήσει σε ανορθόδοξες και ανήθικες καθημερινές πρακτικές και τις 2 πλευρές.
  • Ο υπουργός Υγείας σε όλες τις συναντήσεις με τους φορείς μας εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία,επειδή η συνταγογράφηση οπτικών ειδών των τελευταίων δύο ετών ξεπέρασε κατά πολύ τον προϋπολογισμό του υπουργείου .Μας εξήγησε ότι πάρα τις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού σε οπτικά είδη-προς διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών -το κράτος αδυνατεί να καλύψει τόσο μεγάλο αριθμό συνταγογραφούμενων ειδών. Η ρύθμιση αυτή-με τη δυνατότητα εξέτασης συνταγόγραφησης ΚΑΙ μέσα στα καταστήματα οπτικών ειδών-θα εκτοξεύσει (εφόσον εφαρμοστεί)τη συνταγογράφηση δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο ίδιο το κράτος, με πλήρη αδυναμία κάλυψης των συνταγογραφούμενων παροχών/αναγκών.

Το ΔΣ ΕΝ.ΟΦΘ.Ε.Ε σημειώνει επίσης ότι οι πληροφορίες που έχει ως Ένωση τόσο από τον ΙΣΑ και τον ΠΙΣ όσο όμως και από το ίδιο του υπουργείο υγείας αναφέρουν ότι το άρθρο αυτό αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας και πρότασης του ΙΣΑ. «Ευελπιστούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι ανακριβείς. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε όμως ότι εφόσον είναι ακριβείς και διασταυρωθούν πολλά απ’ τα μέλη μας-όπως έχουν ήδη αποφασίσει-θα κινηθούν νομικά ,με αγωγές εναντίον όσων μέσα από τον Ιατρικό σύλλογο εμπνεύστηκαν και πρότειναν τις αλλαγές αυτές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter