ΟΓΑ: 725.000 δικαιούχοι έλαβαν οικογενειακά επιδόματα

ΟΓΑ: 725.000 δικαιούχοι έλαβαν οικογενειακά επιδόματα

Στις 725.000 ανήλθαν οι οικογένειες, που έλαβαν σήμερα ως προκαταβολή, το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2017. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΓΑ προκύπτει ότι το σύνολο των πολύτεκνων οικογενειών δικαιούχων ξεπερνά τις 101.000. Εξ αυτών 82.000 είναι οι περιπτώσεις των τρίτεκνων και 19.000 των πολύτεκνων.

Συνολικά για να καταβληθεί το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, αλλά και το Ειδικό επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών αξιοποιήθηκε κονδύλι που ξεπερνά τα 101 εκατ. ευρώ. Ειδικά τα αναδρομικά παλαιότερων ετών αφορούν περισσότερες από 45.000 οικογένειες δικαιούχων και συνολικά ξεπερνούν τα 29 εκατ. ευρώ.

Από τη διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνεται ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη χορήγηση του επιδόματος είναι ακριβώς ίδια με το 2016. Συγκριτικά με πέρυσι έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 3% και το συνολικό ποσό που αποδίδεται σε αυτούς κατά 8,5%. Τούτο οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εκκαθάριση που κατάφεραν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ στις εκκρεμείς περιπτώσεις για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταβολή των αναδρομικών παρουσιάζει φέτος αύξηση πλέον του 20% σε σχέση με το 2016. Όπως και πέρσι, ο Οργανισμός επέλεξε και φέτος να αποδώσει ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης. Αυτό συνέβη επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμα οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δεν έχει μέχρι σήμερα ανοίξει η πλατφόρμα των σχετικών αιτήσεων Α21. Επισημαίνεται ότι με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, οι πολίτες θα πρέπει άμεσα να συμπληρώνουν την αίτηση Α21, ώστε στην επόμενη δόση να τους καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών της 1ης και 2ης τριμηνιαίας δόσης.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πληρωμή σημαντικών ποσών σε μη δικαιούχους που στη συνέχεια αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, ο ΟΓΑ αναζητά την επιστροφή πλέον των 12 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως σε μη δικαιούχους.

Τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται από το γεγονός ότι τα έτη 2014 και 2015 καταβλήθηκε ολόκληρη η 1η δόση. Αντίθετα το 2016 που αποδόθηκε για πρώτη φορά ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης, διαπιστώθηκε μείωση κατά 60% στα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που αποδόθηκαν σε μη δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι σε νέο τηλεφωνικό κέντρο στον ΟΓΑ (213 – 1519300) θα μπορούν εφεξής οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν πληροφορίες για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες και από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) , στην ένδειξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter