ΟΓΑ: Παράταση στην καταβολή εισφορών;

ΟΓΑ: Παράταση στην καταβολή εισφορών;

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της συσσώρευσης χρεών στις αγροτικές πλάτες, στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο παράτασης της υποχρέωσης αποπληρωμής των εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ του 2016, μέχρι και το τέλος του 2017.

Κανονικά αυτές οι εισφορές, που κυμαίνονται από 535,14 έως 1.163,16 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση, πρέπει να πληρωθούν εντός του ερχόμενου Ιουνίου. Τότε όμως, θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα και οι εισφορές του Μαΐου του 2017 προς τον ΕΦΚΑ. Δεδομένης και της ανελαστικής υποχρέωσης για τις εισφορές του 2017, αναζητούνται λύσεις ώστε να επιμεριστούν τα βάρη και να μην πέσουν όλα μαζί συσσωρευμένα το καλοκαίρι στους αγρότες.

Έτσι, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο «ρύθμισης» των οφειλών που έρχονται από το 2016, αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική φόρμουλα. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΚΑ «δεν θα βάλει θηλιά στον λαιμό των αγροτών», διαμηνύουν αρμόδια στελέχη. Μετά από ευρεία σύσκεψη, στα τέλη Φεβρουαρίου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι τεχνοκράτες των αρμόδιων υπουργείων επεξεργάζονται κάθε πιθανό σενάριο.

Η τελική συνταγή πρέπει να κερδίσει και το «πράσινο φως» των δανειστών σε μια δύσκολη στιγμή για τη διαπραγμάτευση. Αν και επισήμως αφήνεται να διαρρεύσει πως τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει και πως όλα είναι ανοιχτά, μια «περίοδος χάριτος» μέχρι το τέλος του έτους κι ένας αντίστοιχος επιμερισμός των ασφαλιστικών βαρών του 2016, είναι το μόνο μέτρο που φαντάζει κατάλληλο για την ουσιαστική ελάφρυνση των αγροτών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ μπορούν να πληρώνουν μέρος των εισφορών τους και όχι απαραίτητα το σύνολο, με αποτέλεσμα να τοκίζεται μόνο το τμήμα που δεν έχουν πληρώσει. Έτσι, αν για παράδειγμα, η υποχρέωση αποπληρωμής επεκταθεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν σε δόσεις το ασφαλιστικό βάρος του 2016, ρυθμίζοντας τα ποσά που μπορούν κάθε μήνα να πληρώσουν.

Υπενθυμίζεται πως οι πληρωμές για το δεύτεερο εξάμηνο του 2016 είναι η τελευταία εκκρεμότητα που έχει απομείνει από τον ΟΓΑ κι αυτό επειδή οι αγρότες πλήρωναν πάντα τις εισφορές τους με «καθυστέρηση» έξι μηνών. Μετά τις αυξήσεις που έγιναν στις εισφορές του 2016, η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών (3η κατηγορία) οφείλουν 678,7 ευρώ, επειδή ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική ομάδα.

Όσοι ήταν στην 1η κατηγορία οφείλουν 535,14 ευρώ, στη 2η κατηγορία 605 ευρώ, στην 4η κατηγορία 780,6 ευρώ, στην 5η κατηγορία 888,72, στην 6η κατηγορία 1.026,36 ευρώ και στην 7η κατηγορία 1.163,16 ευρώ. Αντίστοιχα φέτος, όσοι δηλώσουν το ελάχιστο εισόδημα (4.923 ευρώ) θα πληρώνουν 86,97 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: agronews.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter