ΟΗΕ: Αρνητική η επίδραση του Τραμπ στην ελευθερία του Τύπου

ΟΗΕ: Αρνητική η επίδραση του Τραμπ στην ελευθερία του Τύπου

O ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης Ντέιβιντ Κέι κατηγόρησε σήμερα τον Λευκό Οίκο για «επίθεση» στα μέσα ενημέρωσης και έκανε λόγο για μια αρνητική «επίδραση Τραμπ» στην ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως.

Στην τελευταία επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καθώς η εξαετής θητεία του λήγει αργότερα αυτόν τον μήνα, ο Κέι είπε ξεκάθαρα ότι ελπίζει οι «επιθέσεις» εναντίον Αμερικανών δημοσιογράφων να σταματήσουν όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από το αξίωμά του.

«Σαφώς, το χαρακτηριστικότερο ζήτημα της τελευταίας τετραετίας ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο συγκεκριμένος πρόεδρος συμπεριφέρεται στα μέσα ενημέρωσης: ο τρόπος με τον οποίο διασύρει τα μέσα, διασύρει την ελευθερία της έκφρασης», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο Κέι διευκρίνισε ότι η αποκαλούμενη επίθεση συνίσταται στην κριτική που ασκείται από τον Τραμπ σε δημοσιογράφους και στη διασπορά «παραπληροφόρησης» αλλά και στη συνεργασία του με συντηρητικά δίκτυα.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις.

Όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η συμπεριφορά για την ελευθεροτυπία σε όλον τον κόσμο, ο Κέι απάντησε: «Σαφώς υπάρχει μια επίδραση Τραμπ, μια πολύ αρνητική επίδραση». Πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις ήταν πιο επικριτικές σε ό,τι αφορούσε τις επιθέσεις εναντίον του Τύπου, όπως για παράδειγμα στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η κυβέρνηση Τραμπ δημιούργησε μια παγκόσμια κουλτούρα ανεκτικότητας, ισχυρίστηκε.

Ο Κέι εξέφρασε επίσης γενικότερα την ανησυχία του ότι η καταστολή επιδεινώθηκε εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Το γεγονός αυτό, που το χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό», συμβάλλει στη διάδοση της ασθένειας, είπε. «Δυστυχώς, συχνά υπό το πρόσχημα ότι προσπαθούν να περιορίσουν την παραπληροφόρηση, οι κυβερνήσεις καταφεύγουν στο παλιό εργαλείο της καταστολής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών», είπε, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter