ΟΗΕ: Έγκριση ψηφίσματος για την καταδίκη του ρατσισμού – Καμία αναφορά στις ΗΠΑ

ΟΗΕ: Έγκριση ψηφίσματος για την καταδίκη του ρατσισμού – Καμία αναφορά στις ΗΠΑ

Ψήφισμα που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία υιοθετήθηκε ομόφωνα σήμερα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έπειτα από μια ιστορική συνεδρίαση και μετά την απόσυρση αναφοράς που στοχοθετούσε ειδικά τις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όργανο του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, από το οποίο αποσύρθηκε η Ουάσινγκτον το 2018, ενέκρινε το ψήφισμα, που κατέθεσαν αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας και τις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην αρχική του εκδοχή, το ψήφισμα ζητούσε να συσταθεί μια ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας που θα έριχνε φως στον «συστημικό ρατσισμό» στις ΗΠΑ. Αυτού του είδους η επιτροπή γενικά συστήνεται στο πλαίσιο μεγάλων κρίσεων, όπως η συριακή σύρραξη.

Όμως, το κείμενο «αμβλύνθηκε» και δεν στοχοθετεί πλέον ονομαστικά τις ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Περιορίζεται στο να ζητήσει από την Ύπατη Εκπρόσωπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ να «προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τον συστημικό ρατσισμό, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κακομεταχείριση των Αφρικανών και των προσώπων αφρικανικής υπηκοότητας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου».

Στην έκθεση, διευκρινίζεται, θα πρέπει να εξεταστούν «τα γεγονότα που προκάλεσαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων Αφρικανών και πολιτών αφρικανικής καταγωγής, με στόχο να καθοριστούν οι ευθύνες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη στα θύματα».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι άσκησαν πιέσεις για να αφαιρεθεί από το κείμενο μέρος του περιεχομένου του.

«Παρενοχλώντας άλλες χώρες για να «αμβλυνθεί» το περιεχόμενο ενός ιστορικού ψηφίσματος και να απαλλαχθούν από κάθε διεθνή έρευνα, οι ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη για μία ακόμη φορά στα θύματα αστυνομικής βίας και τους μαύρους», καταγγέλλει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union- ACLU).

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter