Σφαγή δίχως τέλος στη Γάζα: Τουλάχιστον 798 νεκροί σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

Παλαιστίνιοι πίσω από πύλες πριν εισέλθουν σε ένα σημείο διανομής τροφίμων που λειτουργούσε από το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας τον Μάιο του 2025 (Φωτογραφία AP)

Την κατάσταση στη Γάζα φωτογραφίζει μία ανακοίνωση της ‘Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στον προσωρινό απολογισμό της για τους νεκρούς Παλαιστίνιους στα σημεία διανομής της Ανθρωπιστικής βοήθειας από την οργάνωση που δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, έχει καταγράψει τουλάχιστον 798 φόνους κοντά σε σημεία διανομής που διαχειρίζεται το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) και κοντά σε οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

 

Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να χρησιμοποιούν τη βοήθεια για άλλους σκοπούς. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει το σχέδιο «εγγενώς μη ασφαλές» και παράβαση των ανθρωπιστικών κανόνων της αμεροληψίας.

 

«Έως την 7η Ιουλίου, έχουμε καταγράψει 798 φόνους, μεταξύ των οποίων 615 κοντά σε σημεία του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα, και 183, καθώς φαίνεται, στη διαδρομή ανθρωπιστικών οχηματοπομπών», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της OHCHR.

Το GHF ξεκίνησε τη διανομή πακέτων τροφίμων στη Γάζα στα τέλη Μαΐου και έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι έχουν συμβεί περιστατικά στα δικά του σημεία.

PΠαλαιστίνιοι μεταφέρουν πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο κέντρο διανομής του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας, το οποίο λειτουργεί ο οργανισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αγωγή κατά Τραμπ από φιλοπαλαιστίνιο ακτιβιστή που κρατήθηκε για 100 ημέρες – Ζητά 20 εκ. δολάρια


Ισραήλ: Όσο «διαπραγματεύεται» ο Νετανιάχου βομβαρδίζει τη Γάζα – Άμαχοι και παιδιά τα θύματα

ΟΗΕ: Παρέδωσε καύσιμα στη Γάζα μετά από 130 ημέρες αποκλεισμού

Μια «νέα ιδέα» για την Ουκρανία εκεχειρία παρουσίασε ο Λαβρόφ στον Ρούμπιο


Γάζα: 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού