OHE για Συρία: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι – Στους 72 οι νεκροί, 20 παιδιά ανάμεσά τους (Video & Photos)

OHE για Συρία: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι  – Στους 72 οι νεκροί, 20 παιδιά ανάμεσά τους (Video & Photos)

Θα πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα στην «χημική» επίθεση που σημειώθηκε στη Συρία και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Χρειαζόμαστε μια απολύτως ξεκάθαρη έρευνα, προκειμένου να αρθούν όλες οι αμφιβολίες και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την άφιξή του στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για τη Συρία. «Τα φρικτά αυτά συμβάντα αποδεικνύουν δυστυχώς ότι συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία και ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται συχνά», κατήγγειλε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

https://www.facebook.com/aljazeera/videos/10155390990138690/

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να καταβληθεί «σημαντική προσπάθεια» υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη. «Πρέπει να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα πίσω από αυτές τις διαπραγματεύσεις», κάλεσε η Μογκερίνι στο άνοιγμα της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κατά την προσέλευσή του στην ίδια διάσκεψη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για τη χημική επίθεση. «Όλα τα στοιχεία που έχω δει, υποδεικνύουν ότι το καθεστώς Άσαντ (…) χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα, έχοντας πλήρη επίγνωση εναντίον του ίδιου του του λαού», τόνισε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα μέσω εκπροσώπου της τη «χημική επίθεση» στη Συρία «έγκλημα πολέμου» που πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού.

«Η χρήση τοξικού αερίου αποτελεί έγκλημα πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναρωτήθηκε από την πλευρά του για το ενδεχόμενο παραβίασης από τη Δαμασκό των υποχρεώσεών της για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , καταδικάζοντας τη χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ιντλίμπ. «Καταδικάζω αυτές τις φριχτές επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χρήση χημικών όπλων. Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία για τη χρήση αυτών των βαρβαρικών όπλων, μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Την «απαράδεκτη σφαγή» στη Συρία καταδίκασε από το Βατικανό και ο πάπας Φραγκίσκος: «Παρακολουθούμε με θλίψη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Καταδικάζω έντονα την απαράδεκτη σφαγή που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες αβοήθητοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τόσα παιδιά», δήλωσε ο πάπας.

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Στέφεν Ο’ Μπράιεν επεσήμανε ότι η «χημική» επίθεση στη Συρία θα έχει αναμφισβήτητα επιπτώσεις στις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία.

«Τα φρικτά νέα σχετικά με τη χημική επίθεση σίγουρα θα καθορίσουν τον τόνο της σημερινής ημέρας. Θα αποτελέσει το φόντο των συνομιλιών μας και θα είναι στο μυαλό μας η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Συρίας που έχει υποφέρει τόσο πολύ στα έξι χρόνια σύγκρουσης», υπογράμμισε ο Ο’ Μπράιεν.

Η Διάσκεψη των Βρυξελλών προς «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής», στην οποία συμπροεδρεύουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, το Κουβέιτ, η Νορβηγία, το Κατάρ, η Βρετανία και ο ΟΗΕ, θα εξετάσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διεθνής κοινότητα αναφορικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της από τη Διάσκεψη του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Στη διάρκεια αυτής συγκεντρώθηκαν πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Συρίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ δόθηκαν υποσχέσεις για τη συγκέντρωση επιπλέον 40 δισεκατομμυρίων.

Στο μεταξύ, οι νεκροί από τη χημική επίθεση έφτασαν τους 72, μεταξύ αυτών και 20 παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης 17 γυναίκες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, με σπασμούς και πασχίζοντας να αναπνεύσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου, έχασαν τη ζωή τους έπειτα από την αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη πόλη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της επίθεσης αυτής, είναι τα ίδια με τα συμπτώματα από προηγούμενη επίθεση με χημικά όπλα, που έκαναν οι αντάρτες.

Στην αποθήκη αυτή βρισκόταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες», προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη. «Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές». Η χρήση του οπλοστασίου αυτού από «τους τρομοκράτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από τις επίσημες αρχές» του Ιράκ.

Την άποψη της Ρωσίας απέρριψε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς την «ψέμα», ένας εκ των διοικητών των ανταρτών. «Καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών δεν έγινε στόχος επίθεσης την Τρίτη. Όλοι είδαν το αεροπλάνο, όταν βομβάρδιζε με αέριο. Παρομοίως, όλοι οι πολίτες στην περιοχή ξέρουν ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εκεί ή αποθήκες», είπε στο Reuters o Χασάν Χατζάλι.

Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Χαν Σεϊχούν

Πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικές επιδρομές σήμερα Τετάρτη, στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλιμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ταυτότητα των αεροσκαφών δεν προσδιορίζεται, ενώ ο συριακός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πληροφορία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter