ΟΗΕ: Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

ΟΗΕ: Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν αυτή την Παρασκευή ότι τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ο πυροβολισμός που σκότωσε τη δημοσιογράφο του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, στις 11 Μαΐου, προήλθε από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν διεξαγάγει ποινική έρευνα», είπε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Υπεύθυνες οι ισραηλινές δυνάμεις

«Εμείς στο Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ολοκληρώσαμε την ανεξάρτητη παρακολούθηση του συμβάντος. Οι πυροβολισμοί που σκότωσαν την Αμπού Άκλεχ και τραυμάτισαν τον συνάδελφό της Αλί Σαμουντί προήλθαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και όχι από πυρά από ένοπλους Παλαιστίνιους, όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ισραηλινές αρχές», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες προέρχονται από τον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστίνιο γενικό εισαγγελέα.  «Δεν βρήκαμε πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι υπήρξε δραστηριότητα από ένοπλους Παλαιστίνιους στην επαφή τους με τους δημοσιογράφους», είπε η Σαμντασάνι.

Η ανατομία της δολοφονίας

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υπηρεσία δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιθεώρησε οπτικό και ακουστικό υλικό, επισκέφθηκε τον τόπο του εγκλήματος, συμβουλεύτηκε ειδικούς, εξέτασε επίσημες ανακοινώσεις και πήρε συνέντευξη από μάρτυρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι επτά δημοσιογράφοι έφτασαν στη δυτική είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν λίγο μετά τις 6:00 π.μ.

Γύρω στις 6:30 π.μ., καθώς τέσσερις από τους δημοσιογράφους έστριψαν σε έναν συγκεκριμένο δρόμο, «πολλοί, φανερά στοχευμένοι πυροβολισμοί ρίχτηκαν προς το μέρος τους από την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ προέτρεψε το Ισραήλ να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη δολοφονία της Αμπού Άκλεχ και για όλες τις άλλες δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων επιβολής του νόμου στη Γάζα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter