ΟΗΕ: Και επίσημα ξεπέρασε τα 8 δισ. ο παγκόσμιος πληθυσμός

ΟΗΕ: Και επίσημα ξεπέρασε τα 8 δισ. ο παγκόσμιος πληθυσμός

Kαι επίσημα ξεπέρασε τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους ο παγκόσμιος πληθυσμός, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση ο οργανισμός επεσήμανε την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, τα άνισα επίπεδα γονιμότητας στον πλανήτη και την ύπαρξη εμφανώς γηραιότερων πληθυσμών σε πολλές χώρες.

«Το ορόσημο είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και τις προόδους, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ευθύνη της ανθρωπότητας για τον πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Προοπτικής Πληθυσμού του 2022, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1950, με το ποσοστό να πέφτει κάτω από το 1% το 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια κατά τη δεκαετία του 2080 και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2100.

Οκτώ μόνο χώρες – η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας – αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο από το μισό της αναμενόμενης πληθυσμιακής αύξησης μέχρι τη δεκαετία του 2050.

Καθώς αυτές οι χώρες είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού τους σημαίνει ότι η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση της πείνας και η αύξηση της πρόσβασης στην υγεία και την εκπαίδευση σε αυτές τις χώρες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, σημείωσε ο ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Ημέρας των Οκτώ Δισεκατομμυρίων, η Νατάλια Κανέμ, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ, είπε ότι το ορόσημο θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μια κραυγή» που καλεί για αλλαγή σε έναν κόσμο που υποφέρει από ανισότητες.

Πηγή: Reuters, UN

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Τα 8 δισ. αγγίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός – Η Ινδία εκτοπίζει την Κίνα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter