ΟΗΕ: Με αποχή των ΗΠΑ πέρασε το σχέδιο για την Παλαιστίνη

ΟΗΕ: Με αποχή των ΗΠΑ πέρασε το σχέδιο για την Παλαιστίνη

Με τις ΗΠΑ να δηλώνουν αποχή από την ψηφοφορία, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ψήφισμα κατατέθηκε προς ψήφιση στο 15μελες ΣΑ από την Νέα Ζηλανδία, την Μαλαισία, την Βενεζουέλα και την Σενεγάλη, μια μέρα μετά την αναβολή της διαδικασίας ψηφοφορίας επί του σχεδίου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ασκούν πιέσεις η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο.

Οι ΗΠΑ “εγκατέλειψαν το Ισραήλ”, δήλωσε υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στον Νετανιάχου, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε “κόλαφο” για το Ισραήλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ, με τους αντιπροσώπους να καλωσορίζουν με χειροκροτήματα την ψήφιση του.

Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΣΑ σχετικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους εδώ και περίπου οχτώ χρόνια.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως “χωρίς αμφιβολία” η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο νέος Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα οδηγήσουν με νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε πως η άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο συνάδει με την πολιτική των ΗΠΑ και έγινε καθώς η το σχέδιο αντανακλά τα γεγονότα επί του πεδίου. “Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τις εποικιστικές δραστηριότητες και την λύση των δύο κρατών”, δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν “απολύτως επαίσχυντη” , χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “πλήγμα για την ειρήνη”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter