ΟΗΕ: Ο ειδικός εισηγητής για τα βασανιστήρια ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απονείμει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ

ΟΗΕ: Ο ειδικός εισηγητής για τα βασανιστήρια ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απονείμει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ

Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητά να δοθεί χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, για τον οποίο σημειώνει ότι «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού».

«Σας ζητώ να δώσετε χάρη στον κ. Ασάνζ γιατί δεν είναι και ποτέ δεν ήταν εχθρός του αμερικανικού λαού. Ο οργανισμός του, το WikiLeaks, μάχεται κατά της μυστικότητας και της διαφθοράς σε όλον τον κόσμο και, κατά συνέπεια, ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον τόσο του αμερικανικού λαού όσο και της ανθρωπότητας», γράφει ο Νιλς Μέλζερ.

«Δίνοντας χάρη στον κ. Ασάνζα, θα στείλετε κύριε Πρόεδρε ένα σαφές μήνυμα δικαιοσύνης, αλήθειας και ανθρωπιάς στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο. Θα αποκαταστήσετε έναν θαρραλέο άνθρωπο ο οποίος υπέφερε από την αδικία, τις διώξεις και τον εξευτελισμό επί πάνω από μια δεκαετία, απλώς και μόνο επειδή είπε την αλήθεια», συνεχίζει το κείμενο.

Η βρετανική δικαιοσύνη πρόκειται να αποφανθεί στις 4 Ιανουαρίου για το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον θέλει να τον δικάσει για τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων. Ο Ασάνζ παραμένει κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς και ο Μέλζερ κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησής του εκεί. «Επισκέφθηκα τον κ. Ασάνζ στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο Λονδίνο, συνοδευόμενος από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και μπορώ να βεβαιώσω ότι η υγεία του έχει επιδεινωθεί σοβαρά, σε σημείο που τώρα να κινδυνεύει η ζωή του», εξήγησε. Ο 49χρονος Αυστραλός έχει αναπνευστικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό κινδυνεύει από την πανδημία της Covid-19, μία εστία της οποίας εμφανίστηκε πρόσφατα στη φυλακή.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ δεν υπέκλεψε καμία από τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε αλλά έφτασαν στην κατοχή του από άλλες πηγές, «με τον ίδιο τρόπο» που εξασφαλίζει τις πληροφορίες του και «οποιοσδήποτε σοβαρός και ανεξάρτητος δημοσιογράφος». Το να διώκεται ο Ασάνζ επειδή δημοσιοποίησε αληθείς πληροφορίες για τα σοβαρά κρατικά λάθη, είτε αυτά διαπράχθηκαν στην Αμερική είτε αλλού, ισοδυναμεί με το να «πυροβολείς τον αγγελιαφόρο», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών επειδή από το 2010 και μετά δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν τη στρατιωτική και διπλωματική δραστηριότητα των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter