ΟΗΕ: Ο κόσμος αντιμετωπίζει αύξηση θερμοκρασίας 2,7 βαθμών Κελσίου

ΟΗΕ: Ο κόσμος αντιμετωπίζει αύξηση θερμοκρασίας 2,7 βαθμών Κελσίου

Ο κόσμος χάνει την ευκαιρία να «ξαναχτιστεί καλύτερα» μετά τη πανδημία της Covid-19, και πλέον αντιμετωπίζει αύξηση της θερμοκρασίας τουλάχιστον 2,7 βαθμών Κελσίου εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των χωρών για μείωση των ρύπων, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη 26/10 και προειδοποιεί τις χώρες του κόσμου ότι με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η μείωση των ρύπων θα είναι της τάξης του 7,5% έως το 2030, σαφώς λιγότερο από το 45% που απαιτεί η επιστημονική κοινότητα ώστε να μειωθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό.

Παρόλο που περισσότερες από 100 χώρες έχουν υποσχεθεί να εκμηδενίσουν την εκπομπή ρύπων έως το 2050, ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει την κλιματική καταστροφή. Επίσης, οι συντάκτες της έκθεσης βρήκαν ότι πολλές από τις δεσμεύσεις των χωρών για απανθρακοποίηση είναι ασαφής. Εάν μάλιστα, δεν συνοδευτούν με αυστηρές μειώσεις στις εκπομπές ρύπων αυτή τη δεκαετία, τότε η παγκόσμια υπερθέρμανση θα φτάσει σε καταστροφικές διαστάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχολίασε τα ευρήματα της έκθεσης ως ένα «κουδούνι αφύπνισης» για τους παγκόσμιους ηγέτες, ενόσω οι ειδικοί καλούν σε δραστική δράση εναντίον των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε λέγοντας «η θερμότητα αυξάνεται (…) η ηγεσία που χρειαζόμαστε είναι μακριά. Πολύ μακριά.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπομπές έπεσαν κατά 5,4% πέρυσι κατά τη διάρκεια των λοκντάουν, συμπέρανε η έκθεση, αλλά μόλις το ένα πέμπτο της δαπάνης για την οικονομική ανάκαμψη κατευθύνθηκε προς την μείωση των ρύπων.

Η έκθεση αυτή εκδόθηκε πριν τη συνάντηση των Cop26 στη Γλασκόβη, που θα αφορά το κλίμα και θα διεξαχθεί στις 31/10-12/11. Η συγκεκριμένη σύνοδος θεωρείται ως κομβική για τη διαχείριση της κλιματικής καταστροφής και ακολουθεί τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι το 2015.

Οι χώρες που θα συμμετέχουν στη σύνοδο αναμένεται να καταθέσουν τα εθνικά τους σχέδια για μείωση των ρύπων, όμως μόλις οι μισές εξ’ αυτών έχουν καταθέσεις. Μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν δημοσιεύσει τα σχέδια τους ακόμη, ενώ χώρες όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Αυστραλία και το Μεξικό παρουσίασαν αδύναμα σχέδια που δεν πάνε πέρα από τις δεσμεύσεις του Παρισίου.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι κυβερνήσεις κρατών όπως της Κίνας αλλά και της Δύσης δεν διατίθενται να «ρίξουν» πόρους και ενέργεια στη μάχη για το περιβάλλον. Είναι προφανές ότι για τους κυβερνώντες η άμεση ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας δεν συνδυάζεται με την πράσινη ενέργεια και τις πράσινες επενδύσεις, παρόλο που δεν υπάρχει «Πλανήτης Β» και η υπερθέρμανση του πλανήτη αφορά τους πάντες.

Με πληροφορίες από Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter