ΟΗΕ: Πρόταση για… βιντεοσκοπημένες δηλώσεις στην ετήσια Γενική Συνέλευση

ΟΗΕ: Πρόταση για… βιντεοσκοπημένες δηλώσεις στην ετήσια Γενική Συνέλευση

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε οι παγκόσμιοι ηγέτες να στείλουν βιντεοσκοπημένες δηλώσεις για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, επειδή είναι «εξαιρετικά απίθανο» να μπορούν να ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Νέα Υόρκη είναι επίκεντρο της Covid-19, που έχει μολύνει περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πάνω από 319.000 παγκοσμίως. Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 90.000.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της 193μελούς Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, ο Γκουτέρες πρότεινε να εξεταστεί μια διαφορετική μορφή για την 75η ετήσια συνάντηση «όπως η χρήση προ-ηχογραφημένων μηνυμάτων από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ή υπουργούς, με τη φυσική παρουσία στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης να περιορίζεται σε έναν εκπρόσωπο ανά αντιπροσωπεία που εδρεύει στην Νέα Υόρκη».

Παράλληλα τόνισε ότι ενώ μια άλλη επιλογή θα ήταν να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση μέχρι το 2021, πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο για τους παγκόσμιους ηγέτες να μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους τον Σεπτέμβριο.

«Θα επιτρέψει επίσης να συνεχιστεί το έργο του Οργανισμού, αν και σε διαφορετική μορφή, και για τους παγκόσμιους ηγέτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για σημαντικά διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς αντίδρασης στην πανδημία, καθώς και να ακούσουν τις απόψεις των άλλων ηγετών», έγραψε ο Γκουτέρες.

Η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης θα ληφθεί από τα 193 κράτη μέλη της. Εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνάντησης τον Σεπτέμβριο, αλλά διπλωμάτες αναφέρουν ότι θα ακυρωθούν φέτος.

Η Γενική Συνέλευση και το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας λειτουργούν σχεδόν για δύο μήνες με διαδικτυακές συνεδριάσεις. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter