ΟΗΕ: Σήμερα η ψήφιση για την ανανέωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

ΟΗΕ: Σήμερα η ψήφιση για την ανανέωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται σήμερα να ψηφίσει για την ανανέωση για ένα χρόνο μιας απόφασης που θα επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ένα προσχέδιο απόφασης που επικρίνει η Ρωσία.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, η Μόσχα τελικα δεν θα αντιταχθεί στην υιοθέτηση της απόφασης, όμως μια άλλη διπλωματική πηγή επισημαίνει παραμένουν «προβλήματα» τα οποία συζητήθηκαν χθες Δευτέρα.

Η εκπνοή της απόφασης αυτή, που ισχύει από το 2014 και ανανεώνεται κάθε χρόνο, είναι την 10η Ιανουαρίου. Η Ιαπωνία, που είχε τον Δεκέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθεί να ψηφιστεί ήδη από αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει την ιδιαιτερότητα ότι επιτρέπει σε αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να περνούν τα σύνορα και τις γραμμές του μετώπου. Πριν μερικές εβδομάδες η Μόσχα είχε καταγγείλει ένα προσχέδιο απόφασης που «έπληττε την κυριαρχία της Συρίας».

Ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί να διακοπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της Συρίας που είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού, η Ρωσία είναι αντίθετη σε μια απλή, τεχνική ανανέωση της απόφασης. Η Μόσχα ζητεί ενισχυμένο έλεγχο στα φορτία, τον προορισμό τους και την προέλευσή τους. Μέσα στα φορτία που μεταφέρουν βοήθεια ενδέχεται να υπάρχουν όπλα ή αυτή να επαναπωλείται στη μαύρη αγορά, εξηγεί η Ρωσία.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο 10 εκατομμυρίων που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών και λαμβάνουν βοήθεια από τον ΟΗΕ και ΜΚΟ, δήλωσε ο αξιωματούχος του οργανισμού αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Ο έλεγχος που ασκείται στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία δεν ασκείται πουθενά αλλού», τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ζητώντας από τη Ρωσία να δώσει διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Τις ρωσικές επικρίσεις για το προσχέδιο απόφασης του ΟΗΕ συμμερίζονται και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως η Κίνα, το Καζακστάν και η Βολιβία.

Ωστόσο οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης «δεν έχουν μειώσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες», απαντούν οι Δυτικοί, οι οποίοι ζητούν επίσης να μην «πολιτικοποιείται το θέμα».

Το προσχέδιο της απόφασης προβλέπει την ανανέωση της άδειας για παροχή βοήθειας δια μέσου των συνόρων και πέρα από τις γραμμές του μετώπου ως τις 10 Ιανουαρίου 2019. Ζητεί επίσης από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει «συστάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου του οργανισμού» στη βοήθεια αυτή.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης μια ακόμη έκκληση για άρση όλων των πολιορκιών με μια ιδιαίτερη αναφορά στην ανατολική Γούτα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter