ΟΗΕ: Στο φάσμα της χρόνιας πείνας άλλα 11 ως 19 εκατ. άτομα – Σε άμεσο κίνδυνο Μέση Ανατολή και Αφρική

ΟΗΕ: Στο φάσμα της χρόνιας πείνας άλλα 11 ως 19 εκατ. άτομα – Σε άμεσο κίνδυνο Μέση Ανατολή και Αφρική

Οι μειωμένες εξαγωγές τροφίμων και κυρίως σιτηρών από την Ουκρανία και την Ρωσία βάζουν στο φάσμα της χρόνιας πείνας από 11 έως 19 εκατ. περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Μπούμπακερ Μπενμπελχάσεν, γενικό διευθυντή του τμήματος αγορών του FAO, οι προκαταρκτικές αναλύσεις του διεθνούς οργανισμού υπολογίζουν πως ο πόλεμος και οι συνέπειες του θα οδηγήσουν σε 11 έως 19 εκατομμύρια άτομα στα επίπεδα της χρόνιας πείνας από την περίοδο 2022-23, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

«Τα κράτη που επηρεάζονται κυρίως και με πιο άμεσο τρόπο είναι στην Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης τους από εισαγωγές, κυρίως σιταριού, όπως επίσης σπορέλαιου και ηλιέλαιου», αναφέρει ειδικότερα η έκθεση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, κυρίως το Μπανγκλαντές και η Ινδονησία.

Η έκθεση του FAO επισημαίνει πως οι υψηλές τιμές αναμένεται να εκτινάξουν το κόστος των εισαγωγών τροφίμων παγκοσμίως σχεδόν κατά 3% φέτος, στο ποσό ρεκόρ των 1,8 τρισ. δολαρίων. Προσθέτει επίσης ότι η εκτίναξη του κόστους της παραγωγής και βασικών προϊόντων, όπως τα λιπάσματα, σημαίνει πως οι καλλιεργητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αύξηση της παραγωγής τους, κάτι που σταδιακά θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα και τα επίπεδα της επισιτιστικής ασφάλειας, κυρίως στα φτωχότερα κράτη, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει νέο προσφυγικό κύμα προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter