ΟΗΕ: Στους 291 οι άμαχοι που έχει δολοφονήσει η Μπόκο Χαράμ στο Νίγηρα

ΟΗΕ: Στους 291 οι άμαχοι που έχει δολοφονήσει η Μπόκο Χαράμ στο Νίγηρα

Συνολικά 291 άμαχοι σκοτώθηκαν και 143 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στην Μπόκο Χαράμ μέσα σε δύο χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2017, στην περιοχή Ντίφα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, που γειτονεύει με περιοχές της Νιγηρίας όπου δρα η τζιχαντιστική οργάνωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ στη Νιαμέι.

Εξάλλου δεκαοκτώ άνθρωποι απήχθησαν και τρεις αγνοούνται έπειτα από εφόδους μελών της οργάνωσης, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η υπηρεσία αυτή του οργανισμού δεν έδωσε κάποιον απολογισμό για τα θύματα στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα ή τα μέλη της Μπόκο Χαράμ που έχασαν τη ζωή τους.

Οι πιο πολυαίμακτες επιθέσεις διαπράχθηκαν σε χωριά στην παραμεθόριο με τη Νιγηρία και σε παρόχθιες κοινότητες της Λίμνης Τσαντ, η οποία διαπερνά τα σύνορα του Νίγηρα, του Τσαντ και της Νιγηρίας. Έτσι, στην περιοχή του Μποσό, στα σύνορα με τη Νιγηρία, καταγράφηκε «το 70% των θυμάτων με 203 νεκρούς, 44 τραυματίες, 3 αγνοούμενους και 3 απαχθέντες», σημειώνει το OCHA.

Η πόλη Μποσό, η οποία βρίσκεται πάνω στα σύνορα, είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2016.

Κάποια από τα θύματα –πολλά ήσαν παιδιά και γυναίκες– σκοτώθηκαν από σφαίρες, από επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, κάηκαν ζωντανοί ή στραγγαλίστηκαν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Μπόκο Χαράμ διέπραξε τις πρώτες επιθέσεις της στο Νίγηρα την 6η Φεβρουαρίου 2015. Η επαρχία Ντίφα έχει υποδεχθεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένους, χιλιάδες εκ των οποίων είναι εξαρτημένοι από τη βοήθεια του ήδη πάμπτωχου τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος καλεί τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει.

Πολλές δίκες κεκλεισμένων των θυρών περίπου χιλίων φερόμενων ως ντόπιων μελών της Μπόκο Χαράκ, που διώκονταν για «σύσταση και συμμορία που συνδέεται με την τρομοκρατία», έχουν διεξαχθεί από τις αρχές Μαρτίου στον Νίγηρα.

Ορισμένοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 3 χρόνια φυλάκιση ως και 9 χρόνια κάθειρξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας Σαϊμπού Σαμνά. Από τον Δεκέμβριο, 130 μαχητές της Μπόκο Χαράμ από τον Νίγηρα έχουν καταθέσει τα όπλα και παραδοθεί στις αρχές της χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Μαχαμαντού Ισούφου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter