ΟΗΕ – Συμβούλιο Ασφαλείας για Ουκρανία: Η αμερικανική θέση

ΟΗΕ – Συμβούλιο Ασφαλείας για Ουκρανία: Η αμερικανική θέση
U.S. Secretary of State Antony Blinken addresses the United Nations Security Council, Thursday, Feb. 17, 2022. (AP Photo/Richard Drew)

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τοποθετήθηκε στα πλαίσια της ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ξεκινώντας τη τοποθέτηση του ο Αμερικανός Υπουργός έκανε αναφορά στις συμφωνίες του Μινσκ (2014-5) και μίλησε για την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, που όμως, για τον ίδιο, δεν περιορίζεται εκεί ενώ οι αξίες των Ηνωμένων Εθνών τίθενται σε κίνδυνο, μιας και το απαραβίαστο των συνόρων, έτσι όπως κατοχυρώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι πλέον επίδικο.

Η Ρωσία έχει συσσωρεύσει 150.000 στρατιώτες σε όλο το μήκος των Ουκρανικός συνόρων. Οι δυνάμεις αυτές ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες. Η Ρωσία ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια πρόφαση για να εισβάλλει στη χώρα. Η μορφή της πρόφασης μπορεί να είναι οποιαδήποτε από την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου, μία ψεύτικη επίθεση έως ένα υποτιθέμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ρωσία. Οι Ρωσικές αρχές θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συσκέψεις ώστε να δικαιολογήσουν την συνακόλουθη επίθεση στην Ουκρανία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άντονι Μπλίνκεν.

Μάλιστα στην παρέμβαση του ο Αμερικανός Υπουργός περιέγραψε το πώς θα ξεδιπλωθεί η υποτιθέμενη ρωσική επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ήδη επιλεχθεί οι στόχοι που συμπεριλαμβάνουν ακόμη και την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο. Αναφέρθηκε επίσης στις λάθος πληροφορίες που έχουν ακουστεί από τις δυτικές κυβερνήσεις και δήλωσε πως «σήμερα βρίσκομαι εδώ όχι για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για να τον αποτρέψω».

«Εάν η Ρωσία δεν εισβάλλει στην Ουκρανία τότε θα είμαστε ανακουφισμένοι και οι προβλέψεις μας θα αποδειχθούν λάθος. Αυτό θα είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την παρούσα πορεία που βρισκόμαστε (…) Εάν η Ρωσία κάνει αυτή την επιλογή τότε η απάντηση μας θα είναι κοφτερή και αποφασιστική»

«Υπάρχει μία ακόμη επιλογή για τη Ρωσία. Εάν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της ότι είναι δεσμευμένη στην διπλωματία. Η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης. Ένα σημαντικό μέρος είναι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

Συμπληρώνοντας ανέφερε πως εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ουκρανική κυβέρνηση για την εφαρμογή των συνθηκών τότε οι χώρες του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία) είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις συνομιλίες.

Ταυτόχρονα, με την έναρξη των συνομιλιών με την Ουκρανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει η Μόσχα. Ο ίδιος αποκάλυψε πως έστειλε ένα γράμμα στον Ρώσο ομόλογο του Λαβρόφ, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα που θα καταλήξει σε μία σύνοδο κορυφαίων ηγετών.

Τέλος, κάλεσε τη Ρωσία να δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία, στέλνοντας τις Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πίσω στους στρατώνες και τους διπλωμάτες πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter