Θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων

Θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων

Γιατί η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι καταδικασμένη παρά τις αισιόδοξες διακηρύξεις του πρωθυπουργού

Εκλέχθηκε ουσιαστικά υφαρπάζοντας (και) τις ψήφους των μικρομεσαίων ενδυόμενος την… κάπα του προστάτη τους. Τώρα από τον «θρόνο» δείχνει το πραγματικό πρόσωπό του. Οπως φαίνεται, δεν ορρωδεί προ ουδενός για να πετύχει τον σκοπό του, «τον θάνατο του εμποράκου». Εχει κάνει και τον χάρο σύμμαχο. Αρνείται να ενισχύσει επαρκώς το ΕΣΥ. Δεν επιχορηγεί ούτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (το 98,3% της ελληνικής επιχειρηματικότητας) ούτε τους μισθωτούς. Οι τελευταίοι με τους νόμους Βρούτση θα πρέπει να εργάζονται υπερωριακά και δωρεάν. Παράλληλα κρατάει κλειστή την κάνουλα των δανείων –απαραίτητα ώστε να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία– επικαλούμενος τα τραπεζικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα ακόμη και το γεράκι της δημοσιονομικής σταθερότητας, το ΔΝΤ, εκλιπαρεί τα κράτη να δώσουν χρήματα για να μην πληγεί η κατανάλωση ώστε να σωθεί η παγκόσμια οικονομία. Στο ίδιο μοτίβο η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες δάνεια με αρνητικό επιτόκιο προκειμένου αυτές να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει ποσό άνω των 40 δισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο, αλλά δεν εισήλθαν στην πραγματική οικονομία. Η φράση «χαλάρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας» είναι άγνωστη για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σκοτώνει τις μικρές επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός έχει μετατρέψει την κρίση από την πανδημία σε ευκαιρία. Από την άνοιξη ήδη κάνουν ό,τι μπορούν αυτός και οι υπουργοί του ώστε να τα χορηγήσουν όλα στους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι ωστόσο είναι εξαιρετικά λίγοι.

• Το 50% των δανειοδοτήσεων εντός του 2020 έλαβαν μόνο έξι επιχειρήσεις.

• Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, κουβαρντάς στο να σβήνει δάνεια εφοπλιστών και παρατρεχάμενων της οικογένειας Μητσοτάκη, δηλώνει την ώρα που οδηγεί την Πειραιώς στα βράχια ότι μόνο το 20% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα πληροί τα τραπεζικά κριτήρια για να δανειοδοτηθεί.

• Το lockdown στην εστίαση φέρνει απώλεια τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας και λουκέτα σε τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις, ήτοι το 30% του κλάδου.

Χορός του Ζαλόγγου και για τους άλλους κλάδους

Η Ελλάδα τελεί εκ νέου σε γενικό lockdown. Στόχος, λέει, είναι να μειωθούν τα κρούσματα και να μην πιέζονται οι ΜΕΘ Covid που δεν έφτιαξε η κυβέρνηση. Οπως ανερυθρίαστα τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι να βγουν οι πολίτες έξω και με το πνεύμα των Χριστουγέννων να τους διακατέχει να αρχίσουν να καταναλώνουν ώστε να στηριχτεί η αγορά.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι με τι χρήματα θα γίνει αυτό. Τον λόγο έχουν τα στοιχεία:

• Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι παντί τρόπω απασχολούμενοι ανέρχονται σε 3,8 εκατομμύρια.

• Σύμφωνα με τον eΕΦΚΑ, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε 2,23 εκατομμύρια. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περί τους 550.000 δημόσιους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους συνταξιούχους που αριθμούν άλλα 2,5 εκατομμύρια.

• Ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 1 εκατομμύριο (περίπου 700.000 είναι οι επιχειρήσεις). Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του eΕΦΚΑ, μόλις 270.000 είναι εργοδότες.

Αρα η χριστουγεννιάτικη αγορά θα στηριχτεί στο δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν οι μισθωτοί από κλειστές επιχειρήσεις που κατά το πλέον ή έλαττον όχι μόνο δεν θα έχουν ρευστότητα, αλλά δεν θα δύνανται να πληρώσουν τις συσσωρευμένες ζημίες του 2020. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ κατεβάζει τα ρολόγια στον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter