Οι …αερομαχίες ΚΙΝΑΛ-ΝΔ και η χαμηλή πτήση Ανδρουλάκη

Οι …αερομαχίες ΚΙΝΑΛ-ΝΔ και η χαμηλή πτήση Ανδρουλάκη

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει να κρατά το τιμόνι του ΚΙΝΑΛ, αναπτύσσοντας την …τεχνική μιας ευέλικτης πολιτικής λαγουδέρας που αποφεύγει σκοπέλους συγκεκριμένων δεσμεύσεων τόσο ιδεολογικής κατεύθυνσης όσο και επιλογής συνεργασιών σε μελλοντική διακυβέρνηση. Πλασάρει το κεντρώο προσωπείο μιας δύναμης που αντιλαμβάνεται την αλλαγή κυρίως στο περιτύλιγμα και γι αυτό η αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ μένει στην “επιφάνεια” των διαξιφισμών. Με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η υπόθεση των Rafale αποτυπώνει την γενική πολιτική γραμμή Ανδρουλάκη του “ήξεις, αφήξεις” στην κριτική του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το Κίνημα Αλλαγής υψώνει τους τόνους κατά της ΝΔ για ζητήματα επικοινωνιακής διαχείρισης ζητημάτων αιχμής αλλά δεν συγκρούεται επί της ουσίας των πολιτικών διακυβευμάτων. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μπαίνει σε τροχιά ενίσχυσης της φωνής του που πάσχει εδώ και καιρό από έλλειψη …ντεσιμπέλ.

Έτσι, ακόμα και η δήλωσή του με επίκεντρο τον τρόπο που η ΝΔ χειρίστηκε την άφιξη των πρώτων έξι Rafale, είχε το δισυπόστατο του “ναι μεν αλλά” , παρόλο που θεωρείται στη Χαριλάου Τρικούπη ως μια από τις πιο έντονες δηλώσεις του κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Bέβαια δεν μπήκε στην ουσία της διάστασης που έχει η κυβερνητική τακτική των εξοπλισμών, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ δεν προβάλλει αντιρρήσεις για τις αμυντικές δαπάνες, όπως και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, προκάλεσε εντύπωση, κυρίως για την λεκτική επιλογή έκφρασης της άποψης του ΚΙΝΑΛ, το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «ντροπή» το να χρησιμοποιεί η ΝΔ τις αγορές αμυντικών συστημάτων και αεροσκαφών για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της. «Στηρίξαμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας με την αγορά των αεροπλάνων Rafele γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία», σημείωσε το απόγευμα της Τετάρτης (19.2.2022) ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για να συμπληρώσει: «Είναι όμως ντροπή οι αγορές αυτές που έγιναν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που ακόμα υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας που καλπάζει, να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας».

Νωρίτερα, με άμεσο τρόπο, μέσω twitter, ο Πάνος Βλάχος, στέλεχος από το στενό επιτελείο του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, είχε στείλει το μήνυμα ότι «η αγορά των Rafal δεν προσφέρεται για μικροπολιτική επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Η ΝΔ κάνει κομματική προπαγάνδα με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Παράλληλα, ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο εντάσσει το ΚΙΝΑΛ την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας σε σχέση και με την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και με την δυνατότητα ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής εξοπλισμού άμυνας. «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια ισχυρή και ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Να πάψει να είναι αποκλειστικά μια “χώρα-πελάτης”», ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα ότι η αγορά και η άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων 6 Rafale «δεν προσφέρεται ούτε για επικοινωνιακές φιέστες, ούτε για κομματική εκμετάλλευση». Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης αποδέχτηκε ότι «η αποτρεπτική ισχύς της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και της άμυνας της χώρας, ενισχύεται σημαντικά με την παρουσία των νέων και σύγχρονων αεροσκαφών». Εκρινε αρνητικά όμως το ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει πρόβλεψη είτε συμπαραγωγής ή εκχώρησης μέρους του κατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι πρέπει:

-Κάθε προμήθεια οπλικού συστήματος να συνδυάζεται με συμφωνία που θα εκχωρεί μέρος του κατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

-να υπάρξουν επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες νέας τεχνολογίας.

-το ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού να υλοποιηθεί στα ελληνικά ναυπηγεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter