Οι ακροδεξιοί «επέβαλαν» στον Μακρόν να κατεβάσει την ευρωπαϊκή σημαία από την αψίδα του Θριάμβου

Οι ακροδεξιοί «επέβαλαν» στον Μακρόν να κατεβάσει την ευρωπαϊκή σημαία από την αψίδα του Θριάμβου
The European flag flies under the Arc de Triomphe to mark France's EU presidency in Paris, France, Saturday, Jan. 1, 2022. France takes over the rotating presidency of the European Union for the next six month. (AP Photo/Thibault Camus)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να κατεβάσει την ευρωπαϊκή σημαία από την Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των Γάλλων ακροδεξιών.

Αφορμή για την έπαρση της σημαίας ήταν η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Γαλλία, επομένως ο Μακρόν ήθελε να προσδώσει έναν ισχυρό συμβολισμό για μια ευρωπαϊκή Γαλλία, τοποθετώντας το εθνικό σύμβολο σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας, όπου έως σήμερα κυμάτιζε μόνον η γαλλική σημαία. Σημειώνεται πως επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί το 2008 η ευρωπαϊκή σημαία συνοδευόταν από την γαλλική.

Στην πολιτική, όμως, η κινητοποίηση των συμβολισμών αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στον δρόμο προς την κυριαρχία και αυτή τη φορά η ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ πέτυχε τον στόχο της, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τσουνάμι των αντιδράσεων της κοινής γνώμης.

Ήδη η Λεπέν σε ανάρτηση της στο Twitter κάνει λόγο για «μεγάλη πατριωτική νίκη στην αυγή του 2022», αποδεικνύοντας πως οι αντιδράσεις είχαν συγκεκριμένη καταγωγή καθώς και στόχευση.

Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις δίνουν τον τόνο και υποδεικνύουν παράλληλα το εύρος της θεματολογίας που θα διεξαχθούν οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η γκάμα των θεμάτων που προωθεί ο ακροδεξιός λαϊκισμός περιλαμβάνουν τους υγειονομικούς περιορισμούς, τα ζητήματα ταυτότητας, την ενεργειακή κρίση και την μετανάστευση.

Στον αντίποδα ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι επιχειρεί να κατευνάσει τις ακροδεξιές αντιδράσεις υιοθετώντας μέρος από την ατζέντα των αντιπάλων του, νομιμοποιώντας ταυτόχρονα τα αιτήματά τους.

Αυτό ακριβώς συνέβη με το επεισόδιο στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου οι ακροδεξιοί κέρδισαν μια αναπάντεχη νίκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter