Οι ακροδεξιοί της ΝΔ αναρωτιούνται που θα βρει ο Μητσοτάκης χρήματα για νέα εξοπλιστικά προγράμματα

Οι ακροδεξιοί της ΝΔ αναρωτιούνται που θα βρει ο Μητσοτάκης χρήματα για νέα εξοπλιστικά προγράμματα

Την μητσοτακική επιλογή για αγορά αμερικάνικων αεροσκαφών F-35 στηλιτεύει δημοσίευμα του antinews.gr εκφράζοντας την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Το δημοσίευμα στέκεται στις λεκτικές επιλογές των γαλάζιων λογογράφων καθώς ο Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των «δηλώσεών του ενώπιον του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάϊντεν, έκανε λόγο, όχι για άμεση απόκτηση ή αγορά του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, αλλά για “επένδυση” της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας, Lockheed Martin, στην ΕΑΒ, με στόχο την ένταξη της χώρας μας στη συμπαραγωγή του F-35. Πολύ περισσότερο, εξέφρασε την “ελπίδα” ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει τέτοια αεροσκάφη προς το τέλος της δεκαετίας», ενώ σημειώνει πως τα F-35 αποτελούν προϊόν συμπαραγωγής μιας σειράς χωρών μα εκ των οποίων είναι και η Τουρκία, η συμμετοχή της οποίας έχει «μάλλον παγώσει», υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την διαπλοκή των εθνικών συμφερόντων και των διπλωματικών στρατηγικών με τα εταιρικά συμφέροντα και της επενδυτικές τάσεις της ιδιωτικής πολεμικής βιομηχανίας.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο διαρροές των κύκλων της αμερικάνικης εταιρείας σημειώνει πως «τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030». Ενώ θέτει το επιτακτικό ερώτημα: «Που θα βρει η χώρα μας επιπλέον χρήματα για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Πόσο μάλλον που, στο μεταξύ, «τρέχουν» οι πληρωμές για τα γαλλικά αεροσκάφη 4ης+ γενιάς, Rafale (κόστους τουλάχιστον 2,5 – 3 δισ. ευρώ), των γαλλικών φρεγατών, Belh@rra (το λιγότερο 3 δισ. ευρώ), αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Σε αυτά, βέβαια, προστίθεται σειρά άλλων εξοπλιστικών αγορών που ουσιαστικά δεσμεύουν την Ελλάδα σε δυσβάστακτες πληρωμές, σε βάθος δεκαετίας. Κι όλα αυτά, ενώ βαθαίνει η οικονομική κρίση εξαιτίας της διετίας του κορονοϊού, της ενεργειακής πολιτικής, των ακριβών καυσίμων και του πολέμου στην Ουκρανία». Υπονοείται με αυτόν τον τρόπο το γεγονός πως οι λανθασμένες δημοσιοοικονομικές κυβερνητικές πολιτικές κατά την περίοδο της πανδημίας σημαίνουν υπέρογκα κόστη στην εθνική οικονομία στα οποία έρχονται να προστεθούν επιπλέον κόστη για τον «εκσυγχρονισμό» της πολεμικής αεροπορίας.

Με δύο λόγια το δημοσίευμα τονίζει πως το ενδιαφέρον σχετικά με την εθνική άμυνα αποτελεί στοιχείο που απασχολεί εντόνως την εθνική πολιτική ατζέντα εδώ και χρόνια ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή έρχεται στον λάθος χρόνο και με τον λάθος σκοπό, δηλαδή με σκοπό την προσφορά «εξυπηρέτησεων» από πλευράς Μητσοτάκη σε εταιρίες στις οποίες είναι φίλα προσκείμενος με σκοπό την ικανοποίηση των προσωπικών του επιδιώξεων. Από τα παραπάνω γίνονται εμφανείς οι συνέπειες και τα συμπτώματα της λειτουργίας του πελατειακού κράτους σε διεθνές επίπεδο.

Το δημοσίευμα κλείνει σημειώνοντας «ότι τα F-35 τα προωθούν οι ΗΠΑ, βάσει προγράμματος, προς όλες -εάν είναι δυνατόν- τις χώρες που βρίσκονται στη “γραμμή αντιπαράθεσης” με τη Ρωσία». Επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρει πως «το σχέδιο αυτό είχαν υποβάλλει οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ήδη το 2017. Προέβλεπε ότι μέχρι το 2025 θα έπρεπε να προωθηθούν F-35, από τη βορειοανατολική Ευρώπη έως τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ήδη, κάποιες χώρες, όπως μεταξύ άλλων η Φινλανδία που τώρα επιθυμεί να μπει στο ΝΑΤΟ, αγόρασαν F-35» και «ως εκ τούτου, ουδόλως ξενίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν και την Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. Η χώρα μας, εξάλλου, ούτως ή άλλως οδηγήθηκε στη “γραμμή αντιπαράθεσης” με τη Ρωσία».

Πηγή antinews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter