Οι ακροδεξιοί της ΝΔ θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έφερε την Συμφωνία στη Βουλή για να πάρει πρόσκληση στο Λευκό Οίκο

Οι ακροδεξιοί της ΝΔ θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έφερε την Συμφωνία στη Βουλή για να πάρει πρόσκληση στο Λευκό Οίκο

Η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φειδωλή σε ότι αφορά τα αρνητικά σχόλια προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρθρο του antinews.gr που εκφράζει τις πολιτικές πεποιθήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να υιοθετεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά τόσο με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ όσο και με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός αδυνατώντας να διαχωρίσει το προσωπικό από το πολιτικό χρησιμοποίησε την Συμφωνία περί Άμυνας με τις ΗΠΑ, ως εργαλείο προκειμένου να λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Μάλιστα όταν κλήθηκε απ’ τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίσει την απόφαση του Μπάιντεν για την αναβάθμιση και πώληση  F-16 στην Τουρκία, ο Μητσοτάκης προσπάθησε υποβαθμίσει μια τέτοια πολιτική κίνηση.

Αντιμέτωπος με τον αρνητικό συμβολισμό τις συγκεκριμένης κίνησης, απέφυγε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα εστιάζοντας στον ρόλο του Πάνου Καμμένου ως Υπουργού άμυνας αποφάσισε για ακόμα μια φορά να εμμείνει στο παρελθόν εξαιτίας της αδυναμίας του να διαχειριστεί το παρόν και να οραματιστεί το μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

«Με την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των ΗΠΑ, δίχως αντίστοιχα ανταλλάγματα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, ενώ παρακολουθεί σαν θεατής την αναβάθμιση της Τουρκίας.

Ενώ μάλιστα φαίνεται ότι έφερε τη Συμφωνία για να πάρει την πολυπόθητη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο, βρέθηκε στη δύσκολη θέση καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση και πώληση  F-16 στην Τουρκία.

Ήταν αυτό ένα από τα δύο ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση της Αναβάθμισης της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ στη Βουλή, δίχως να πάρει μάλιστα απάντηση. Γενικότερα ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι μετατοπίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα πρόθυμο και δεδομένο σύμμαχο, δίχως να παίρνει ανταλλάγματα που να ενισχύουν την αμυντική δυνατότητα της χώρας. Αντίθετα, υπογράμμισε με έμφαση, ενισχύεται η θέση της Τουρκίας που ακολουθεί εντελώς διαφορετική πολιτική. Συνολικά ο κ.  Μητσοτάκης δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί η Αμυντική Συμφωνία που ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των Αμερικανών, είναι ωφέλιμη και συνιστά αναβάθμιση της χώρας.

Όσον αφορά τη Συμφωνία δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πράγματι ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις για να πάρει την πολυπόθητη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο. Ο δε Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε χαμηλούς αντιαμερικανικούς τόνους, αν και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, φρόντιζε να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει την ευθύνη γιατί δε διαπραγματεύεται αποτελεσματικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αναβάθμισης των F-16 και αντεπιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι στο παρελθόν εκείνος δεν είχε αποτρέψει την προμήθεια των F-35 από την Τουρκία, που τελικά ματαιώθηκε λόγω της αγοράς των S-400 από την Άγκυρα. Επιπλέον υποστήριξε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει καθώς την απόφαση θα πάρει το Κογκρέσο. Σε διαφορετικούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι «συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 και αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Έχει όμως σοβαρό αρνητικό συμβολισμό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε την κίνηση λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση, προφανώς ικανοποιώντας αντίστοιχο αίτημα της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε όμως ούτε στην ουσιαστική κριτική που του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όταν του επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει μία σειρά ανταλλάγματα προς όφελος της αμυντικής θωράκισης της χώρας, τα οποία όμως, όπως είπε, όλα απορρίφθηκαν από τους Αμερικανούς. Το ερώτημα που του έθεσε στην πρωτολογία του και δεν πήρε απάντηση ήταν γιατί προχώρησε στη Συμφωνία αφού δεν πήρε τα ανταλλάγματα που ζήτησε. Υποστήριξε ακόμη ότι ο ίδιος δεν είχε προχωρήσει τη Συμφωνία γιατί δεν είχε βρεθεί τότε με τους Αμερικανούς κοινός τόπος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ωστόσο ότι η αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ για να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και όψιμο αντιαμερικανισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε επιπλέον ότι υπέγραψε μία επ’ αόριστο Συμφωνία κάτι που κανένας πρωθυπουργός δεν είχε τολμήσει να κάνει. Επικαλέστηκε δε επίσημες δηλώσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι πενταετούς διάρκειας και ρώτησε τον Τσίπρα αν σαν πρωθυπουργός θα την καταγγείλει προκειμένου να πετύχει αναθεώρησή της.

Ωστόσο άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι έχει την ευθύνη για την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης καθώς και την εξαίρεσή της από τις νατοϊκές υποχρεώσεις που ισχύουν για τις άλλες χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα γυρίζοντας στο παρελθόν και θυμίζοντας τι είχε κάνει ο ίδιος ως πρωθυπουργός και τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο. Επιχείρημα που ενδεχομένως απαντά σε έναν τακτικισμό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά όχι στα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ιδίως σε σχέση με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύγκρινε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1983, όταν όπως είπε πρόβαλε το «οι βάσεις φεύγουν» για να υπογράψει συμφωνία παραμονής τους. Η σύγκριση με τον Ανδρέα Παπανδρέου μάλλον δεν ενόχλησε τον Αλέξη Τσίπρα, σε μία συγκυρία μάλιστα που διεκδικεί την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι αρνητικές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, έχουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία ψυχαναλυτική διάσταση -λόγω του πατρός του-, βρίσκουν όμως ευήκοα ώτα σε ένα περιορισμένο δεξιό κοινό».

Πηγή: antinews.gr

Μυστικά & Documento

01/10/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter