Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη – Τα νέα κριτήρια υπαγωγής και ο υπολογισμός των δόσεων

Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη – Τα νέα κριτήρια υπαγωγής και ο υπολογισμός των δόσεων

Τη ρύθμιση όλων των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία προβλέπει το νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, και στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών και εφόσον ανάψει πράσινο φως και από την πλευρά των εποπτικών αρχών και των δανειστών, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς, το πλαίσιο προστασίας διευρύνεται καθώς, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο, στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να ενταχθούν και οι έμποροι που έχουν οφειλή σε τράπεζα και έχουν βάλει εγγύηση την πρώτη τους κατοικία.

Για να μπορέσει ο οφειλέτης να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία και να ρυθμίσει την οφειλή του θα πρέπει να κάνει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Ολα τα δικαιολογητικά θα εισέρχονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και με αντικειμενικά κριτήρια θα αποφασίζεται η υπαγωγή ή όχι στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Με βάση τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη, προσωρινή προστασία παρέχεται σε όλους όσοι καταθέτουν αίτηση, ωστόσο στην εκδίκαση των υποθέσεων τέσσερις στους δέκα βρίσκονταν εκτός προστασίας.

Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης δεν αποδεχτεί την πρόταση της πλατφόρμας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά θα υποχρεώνεται να καταβάλλει το 30% της δόσης που προέβλεπε η σύμβαση δανείου με την τράπεζα έως ότου η υπόθεσή του εκδικαστεί. Οποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις της ρύθμισης θα χάνει την προστασία. 

Τα κριτήρια υπαγωγής

1 Οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ. Σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο το ανώτερο όριο… χαμηλώνει μόλις κατά 30.000 ευρώ, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν κλιμακώνεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση. 

Το υπόλοιπο του δανείου του οφειλέτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Επιδότηση

Η ρύθμιση προβλέπει και επιδότηση από το κράτος για όλους όσοι έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια και 21.000 ευρώ για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, δηλαδή έως 36.000 ευρώ. 

Υπολογισμός δόσεων 

1 Θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια. 

2 Η οφειλή θα ρυθμιστεί με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή euribor +2%. 

Η ρύθμιση θα μπορεί να περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής, το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο. Το κούρεμα θα αποφασίζεται με τραπεζικά κριτήρια και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter